Gert Huijzers presenteert onderzoeksrapport ‘Bloemkeuze van de zandhommel’

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Gert Huijzers reikt de eerste exemplaren van zijn onderzoeksrapport uit aan Astrid Withagen (l) en Hennie Wiersma-den Dulk - Foto PR

HW zoemt houdt regelmatig conferenties met haar partners binnen de natuur-, overheids- en agrarische organisaties. Op 20 juni 2024 werd dat een ‘maaiconferentie’.  Gastheer waterschap Hollandse Delta ontving tezamen het Hoekschewaards Landschap en HW zoemt bijna 40 deelnemers op het steunpunt in Strijen.

Voor Gert Huijzers een prachtig moment om de eerste exemplaren van zijn onderzoeksrapport ‘Bloemkeuze van de zandhommel’ te overhandigen aan heemraad Hennie Wiersma – den Dulk van het waterschap en Astrid Withagen van Natuurmonumenten. Het rapport is op de website van het HWL in te zien. https://hwl.nl/index.php/qr/379-bloemkeuze-van-de-zandhommel

De morgen werd door Leo Apon en Hennie Wiersma geopend, die de wisselwerking tussen vrijwilligers en genoemde organisaties als belangrijk aanhaalde. Vrijwilligers beschikken over veel informatie, die de verschillende partijen op weg naar een ecologisch maaibeheer kunnen helpen.

Maaidemonstraties met verschillende machines bij het Simonsdijkje in Puttershoek

Insecten ook in beeld

Eerst was het maaibeleid, ongeacht natuur- of andere organisaties, altijd op planten en vogels gericht. Nu zijn daar de insecten bijgekomen. Dit vereist een goede gebieds- en soortenkennis, die bij veel vrijwilligers binnen planten-, vogel-, zoogdier- en insectenwerkgroepen aanwezig is.

Ecologisch maaien

Laurens van Zee (waterschap) en Astrid Withagen (NM) brachten in hun presentaties over ecologisch maaien hun uitdagingen naar voren, ingegeven door: beschikbare techniek, het doorvoeren van een nieuw groenbeleid, natte periodes, wetgeving, veiligheid van mens en infrastructuur en de lokale kennis van al wat er leeft in de gebieden.

Hollandse Delta gaat op 750 meetpunten monitoren

De vraag is ook “wat levert het op aan vegetatie, insecten en al wat leeft waar het effect op heeft?” Iets waar het waterschap een antwoord op hoop te krijgen via de monitoring van 750 meetpunten verspreid over het gehele gebied in de periode van 2023-2031.

Maaidemonstraties

In de middag leidden Chiel Visser (HWL) en Jan Vos (waterschap) bij het Simonsdijkje in Puttershoek een groot aantal maaidemonstraties met allerlei manieren van maaien, klepelen en afvoeren. Naast de deelnemende organisaties namen ook een aantal aannemers / leveranciers deel, die daarbij hun meest recente ontwikkelingen demonstreerden. Alles met de bedoeling om op een zo’n ecologisch verantwoorde wijze te maaien en zo de biodiversiteit te vergroten.

De organisatie en deelnemers kijken terug op een bijzonder geslaagde dag en beraden zich alweer op een vervolgconferentie. Het geeft voor alle partijen volop mogelijkheden om van gedachten te wisselen en van elkaar te leren hoe het nog beter kan om de natuur te helpen herstellen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren