De Hoeksche Boerin: Van tarweoogst naar aardappeloogst, het wordt een spannende tijd.

Trudy Schoenmakers
6 Min Read
De Hoeksche Boerin genoot naast het harde werk in de maand juni ook nog van een welverdiende vakantie - Foto Prive

De eerste zes maanden van het jaar zitten er alweer op. We gaan beginnen aan het tweede deel. Eerst kijken we nog even terug op de maand juni.

Tijdens mijn radio interview van vorige maand, kreeg ik de vraag wat er deze maand te gebeuren stond. Ik vertelde toen dat ik van een vakantie ging genieten. En dat heb ik gedaan! Ik heb genoten van 5 dagen Ibiza. Weg uit de regen van Nederland, heerlijk genieten van de zomerse temperaturen, heerlijk eten, mooie baaitjes en leuke winkeltjes. Ook al waren het maar 5 dagen, ik was echt even helemaal weg.Ik heb wel altijd, dat als je dan weer terug komt van een vakantie, dat alles weer zo snel normaal is. Je gaat weer zo verder in het ritme van thuis. Het mooie zomerse weer nam ik mee naar huis. Het werd droog thuis. De aardappels die ik iedere 5 dagen moest spuiten vanwege de vele regenval, kon ik langzaam gaan uitbouwen. Momenteel zit ik op 6 dagen dat ik met mijn veldspuit te vinden ben in mijn aardappels.

Ik zie dat de kranten het ook oppakken, dat het een spannend jaar gaat worden voor wat betreft de aardappeloogst. Ik lees dan ook de reacties van mensen daarop. Mensen die dicht bij het vuur zitten lezen een herkenning in het artikel. Mensen die er verder vanaf staan twijfelen. Die vinden dat er weer een prijs opgedreven wordt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat zelf ook wel eens heb. Als voorbeeld neem ik het mosselseizoen. Ieder jaar weer lees je dat de mosselen of te klein zijn, of dat er zo weinig gevangen worden. Dan denk ik: “Ja hoor, daar gaan we weer. Kunnen ze weer lekker de prijs opdrijven!”Ik weet nu alleen dat het dit jaar écht zo is. Niet alleen de frietaardappelen, maar ook de zogenaamde tafelaardappelen kunnen door phytophthora worden aangetast en de gehele oogst doen verrotten.

Je zult het vast niet geloven, dat ik in deze column al ga schrijven dat we het eerste blokje aardappelen al hebben beregend. Ik kon het zelf eigenlijk ook niet geloven, toen ik een aardappelplant naar boven haalde, dat het toen al zo droog was in de aardappelrug. Het was nog maar een twee weken droog. Maar zo zie je maar, een hoge temperatuur, wind en een vol gewas wat goed groeit, trekt nu eenmaal erg veel water uit de grond.

Nog even een korte update van de gewassen die er staan. De tarwe gaat momenteel hard achteruit. Doordat ik ze vroeg gezaaid heb, hebben ze nu veel last van een schimmelinfectie, septoria. Normaliter heb je hier altijd wel wat last van, maar door de grote hoeveelheden regen, is de schimmel naar boven “gespetterd” de stengel in. Hierdoor is het vlagblad nu ook aangetast en het vlagblad moet juist voor de korrelproductie zorgen. Het is dus afwachten hoe de opbrengst zal gaan zijn van de tarwe, dit jaar.

De aardappelen staan er ondanks de hoge infectie druk, goed op. Ik laat begin volgende week een stikstofmonster nemen, zodat ik weet of ze voldoende stikstof hebben om tot een mooi eindproduct te groeien. Mocht het wat te laag zijn, kan er altijd nog wat stikstof bij gestrooid worden in de vorm van kunstmest.

De suikerbieten groeien ook goed door. Ik ben druk met het verwijderen van het onkruid. De bespuitingen tegen het onkruid hebben goed hun werk gedaan dit jaar, dus ik hoef niet ontzettend veel te hakken, maar ik moet nog wel wat kopakkers onkruid vrij maken.

En als laatste het perceel met de red kidney boon. Deze houden van het warme weer, dus we zien nu dat ze de groei goed te pakken krijgen en dat ze nu goed gaan groeien. De hazen blijven er echter wel nog steeds in zitten. Maar doordat de bonen nu al behoorlijk groot zijn, is de schade die ze nu maken niet meer zo groot als wat het in een beginstadium is.

Nog een paar weken school en dan gaat de zomervakantie beginnen voor veel gezinnen. Bij deze wens ik jullie allemaal een fijne tijd toe met elkaar. Ik ga mijn best doen om de tarwe te oogsten en heel misschien al de eerste aardappels te rooien…..

Alle columns van de Hoeksche Boerin teruglezen? Klik hier

Iedere maand neemt de Hoeksche Boerin jullie mee in haar werkzaamheden. Mocht je vragen voor de Hoeksche Boerin hebben, dan kunnen jullie haar vinden op de social media kanalen. Of een berichtjeaan Hoeksch Nieuws, dan komt het vanzelf bij haar terecht!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren