Heinenoord vergeet zichzelf te belonen en verliest van ARC

6 Min Read
Foto Cor Hoogvliet

Onder leiding van de nieuwe trainer Ivan Divkovic had Heinenoord de afgelopen weken succesvol geoefend tegen Hellevoetsluis, Alexandria ’66, ‘s-Gravendeel en CION. Alle vier de wedstrijden werden gewonnen, maar zaterdag stond de ploeg voor een echte krachtproef: een bekerduel tegen ARC, een club die recent was gedegradeerd uit de vierde divisie. Na een lange busrit naar Alphen aan den Rijn stonden de Worstebakkers klaar voor de uitdaging.

De wedstrijd begon stroef voor Heinenoord, dat in de eerste tien minuten moeite had om het ritme te vinden. Het veld kende variërende omstandigheden, met droge en natte plekken, en samen met de nieuwe Derbystar-bal en het hoge tempo zorgde dat voor enkele vreemde momenten in de duels. ARC maakte hier dankbaar gebruik van en kwam via hun technisch vaardige spelers een paar keer gevaarlijk door. Toen de gewenningsfase voorbij was, stond Heinenoord echter als een huis en liet het de bal bewust aan ARC. De thuisploeg slaagde er niet in om voetballend tot kansen te komen; elke keer dat ze het middenveld probeerden over te steken, werden ze door de gedreven Joshua Brecht, Andrew van Tiggelen en de complete laatste linie hardhandig afgestopt. Hierdoor werd Heinenoord aan de andere kant steeds dreigender via snelle uitbraken van Marlon, Sanzio en Ramy.

Toch viel de 1-0 in de 35e minuut als een donderslag bij heldere hemel voor ARC. Een matig genomen vrije trap van Heinenoord op de middenlijn werd bliksemsnel omgezet in een counter. De vlijmscherpe Raygivano Dompig werd gelanceerd en hij bracht op zijn beurt Ronaldo Lima Duarte Lopes in stelling, die de bal koeltjes deponeerde achter de debuterende doelman Yesir Sewgobind. Heinenoord herpakte zich na deze tegenvaller en creëerde enkele gevaarlijke speldenprikjes. Helaas sloeg het noodlot vlak voor rust opnieuw toe. In de 43e minuut trok Dompig naar binnen en plaatste een voorzet die half werd geblokt, maar ongelukkig bij de tweede paal terechtkwam. Een moment van miscommunicatie achterin leidde ertoe dat de linksbuiten Lopes, die in 2017 nog betaald voetbal speelde bij FC Den Bosch, makkelijk de bal breed kon leggen voor de opkomende Maarten Reyneveld, die eveneens een BVO-verleden heeft bij ADO Den Haag. Reyneveld tikte simpel binnen: 2-0.

Ondanks de dubbele dreun gaf Heinenoord niet op en toonde het veerkracht. Vlak voor rust werd een snel genomen vrije trap met veel gevoel gegeven door de van MOC’17 overgekomen Joshua Brecht en prachtig op waarde geschat door Ramy Salem, die de bal knap achter de doelman van ARC schoof: 2-1. Het gaf Heinenoord nieuw leven voor de tweede helft.

Na enkele omzettingen bracht trainer Divkovic Enrico Elderhorst binnen de lijnen, wat voor een nieuwe impuls zorgde. Heinenoord voerde de druk op en de voorwaartsen kregen steeds meer ruimte om toe te slaan. De Noord had zichzelf echter meermaals moeten belonen, maar het vizier stond net niet scherp genoeg. Om de gelijkmaker alsnog af te dwingen, bracht de trainer frisse spelers binnen de lijnen: Dejan, Nickelson en Donny, wat zorgde voor een nieuwe golf van aanvallen. Beide ploegen scoorden nog wel, maar die goals werden terecht afgekeurd wegens buitenspel, waardoor het lang 2-1 bleef.

In de 88e minuut volgde eindelijk de verdiende gelijkmaker. Na een knappe combinatie kwam de bal bij Ramy Salem, die met chirurgische precisie zijn tweede van de middag binnentikte, na een sublieme assist met het mindere been van Donny Sanchez Navajas. Op dat moment leek ARC rijp voor de slacht en hing de 2-3 in de lucht. Echter, in een dramatische wending kwam Raygivano Dompig weer opzetten. Met zijn explosieve snelheid dribbelde hij twee verdedigers voorbij en ging naar de grond na een licht schouderduwtje. Waar Heinenoord eerder geen strafschoppen kreeg na soortgelijke momenten, wees de scheidsrechter dit keer resoluut naar de stip, tot groot gejuich van het thuispubliek. Reyneveld pakte namens ARC het cadeautje van de scheidsrechter uit en bracht de stand op 3-2.

Met slechts vier minuten blessuretijd op de klok was de tijd te kort voor Heinenoord om nog een keer terug te slaan. De energie leek op, en de gelijkmaker bleef uit. ARC vierde de overwinning uitbundig, wat als een compliment voor Heinenoord beschouwd mag worden. Ondanks het verlies verlieten de supporters sportpark Zegersloot met opgeheven hoofd. De strijdlust en het aantrekkelijke spel dat Heinenoord op dit niveau liet zien, hadden ze in jaren niet meer gezien. De meeste “Worstebakkers” zijn dan ook optimistisch dat de ploeg, als ze deze lijn doortrekt, mooie resultaten kan behalen dit seizoen.

Aanstaande dinsdag speelt Heinenoord een oefenwedstrijd tegen VFC in Vlaardingen. Iedereen is welkom om te komen kijken en de ploeg aan te moedigen!