Hoe laat je zien dat jouw bedrijf duurzaam bezig is?

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
DC Helleman heeft in 2020 een dak met 6300 zonnepanelen aangelegd - Foto Gemeente HW

Duurzaamheid staat bij steeds meer bedrijven in de regio West-Friesland op de agenda. Een goede ontwikkeling, want je draagt je steentje bij aan het tegengaan van klimaatverandering door duurzaam te ondernemen. Daarbij komt dat steeds meer opdrachtgevers eisen dat bedrijven aandacht besteden aan duurzaamheid. Is jouw bedrijf duurzaam bezig en wil je dit laten zien aan de buitenwereld? Wij vertellen je hier hoe je dit doet.

Stap over op elektrische voertuigen

Voer je werkzaamheden bij klanten op locatie uit? Of bezorg je producten? Dan is een deel van je personeel dag in dag uit op de weg te vinden. In dat geval is het betrekkelijk eenvoudig om te laten zien dat je duurzaam bezig bent. Je kunt je brandstofauto’s namelijk inruilen voor elektrische voertuigen. Auto’s op stroom zijn minder schadelijk voor het milieu dan auto’s op brandstof. Het is alleen niet altijd direct te zien of een auto elektrisch is of niet. Wil je andere weggebruikers erop wijzen dat je groen rijdt? Overweeg je wagenpark dan van stickers te voorzien.

Verduurzaam je bedrijfspand
Wie wil laten zien dat zijn bedrijf duurzaam bezig is, kan er ook voor kiezen om het bedrijfspand te verduurzamen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door zonnepanelen op of bij het pand te installeren. Doordat je zelf stroom opwekt, hoef je minder af te nemen en dat is beter voor het milieu. Als je bedrijfspand een hellend dak heeft, zien mensen direct dat je duurzaam bezig bent. De zonnepanelen liggen dan immers in het zicht. Richt je overigens niet alleen tot zichtbare verduurzaming, maar ga bijvoorbeeld ook aan de slag met isolatie van je bedrijfspand.

Vraag certificaten aan
Omdat duurzaamheid de laatste jaren steeds belangrijker wordt binnen het bedrijfsleven, zijn er verschillende certificaten voor in het leven geroepen. Zo kan je bedrijf bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een International Sustainability & Carbon Certification (ISCC). Dit is een in Duitsland ontwikkeld certificatieschema voor duurzame energie en materialen. Bedrijven komen hier enkel voor in aanmerking als volledige traceerbaarheid en duurzaamheidsclaim geborgd is voor grondstoffen in elk denkbare sector.

Niet alleen in Duitsland worden certificatieschema’s ontwikkeld, maar ook in Nederland. NTA 8080 is hier een goed voorbeeld van. Dit schema – ontwikkeld door het Nederlandse Normalisatie-Instituut – is bedoeld voor duurzame bio-energie en bio-based materialen. Vraag je een NTA 8080- of ISCC-certificering aan? Dan vindt er een audit plaats om te bepalen of je recht hebt op het certificaat. Als dit het geval is, kun je de certificering bijvoorbeeld op de website van je bedrijf vermelden. Zo zien (potentiële) klanten direct dat je duurzaam bezig bent.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren