Strijen – Groep 6/7 van basisschool Het Spui heeft op dinsdag 15 juli 2014 de laatste hand gelegd aan het Natuurbelevingspad op De Peerdegaerdt, waarna deze officieel door wethouder Wilko van Tilborg is geopend.
Nadat de afgelopen maanden door vrijwilligers, kinderen en medewerkers van De Peerdegaerdt aan het Natuurbelevingspad is gewerkt, legden de leerlingen van Het Spui hier afgelopen dinsdag de laatste hand aan door de markering van de route aan te brengen. Hiervoor hadden zij oude klompen meegenomen en houten bijen en peren, die ze vantevoren op school gezaagd hadden. Vol enthousiasme gingen de leerlingen van start om deze markeringen langs het pad aan te brengen.
Tuinmeester Gerrit Roukens en insectenhotels
Samen met Gerrit Roukens, die deze dag de Tuinmeester was, hebben de leerlingen daarnaast gewerkt aan een nieuw insectenhotel voor langs het Natuurbelevingspad. Ook voor in de eigen tuin hebben ze een klein insectenhotel gemaakt en meegenomen naar huis. Gerrit Roukens is nauw betrokken bij De Enk in Rotterdam, als beheerder van deze educatieve tuin heeft hij al veel programma’s voor basisscholen mee helpen ontwikkelen en hij wist de leerlingen dan ook erg te boeien voor de insecten die wat extra hulp nodig hebben.
Roukens: «Insecten spelen door hun verscheidenheid en aantal een erg belangrijke rol in het biologische evenwicht. Alleen al als voedsel voor veel vogels zijn ze onmisbaar. Ook zouden veel planten niet bestaan als de vele duizenden soorten insecten als vlinders, bijen, vliegen, kevers deze niet zouden bestuiven. Door het steeds meer ‘opruimen’ van het landschap en tuinen, verdwijnen veel plekjes waar insecten zouden kunnen leven. Iedereen kan meehelpen om deze ontwikkeling tegen te gaan door het aanbieden van nestgelegenheden aan deze insecten. Het is dan ook geweldig dat na vandaag de insecten in een mooi hotel terecht kunnen in de tuinen van veel leerlingen van Het Spui, verspreid door de Hoeksche Waard».
Officiële opening door wethouder Van Tilborg
Aan het einde van deze overvolle ochtend kwam de wethouder van Strijen, Wilko van Tilborg, het resultaat bewonderen om daarna de het pad officieel te openen. Hierbij werd de wethouder geassisteerd door twee leerlingen van Het Spui. De wethouder had namelijk de moeilijke opdracht gekregen om de eerste markering van het pad aan te brengen: een klomp. Van Tilborg lachend: «Ik dacht simpel een lintje te komen doorknippen, maar dit is nog niet zo eenvoudig. Ik ben erg blij dat de leerlingen mij bij deze opening assisteren, zeker omdat zij deze ochtend al uitstekend werk verricht hebben».
Na deze officiële opening kon eindelijk het hele Natuurbelevingspad gelopen worden, wat iedereen met veel enthousiasme deed.
Interactief Natuurbelevingspad
Het Natuurbelevingspad richt zich onder meer op het belang van biodiversiteit, een gifvrije biotoop en de onmisbare rol van bijen. Het pad is ontwikkeld door Wietske Wolf, landschapsarchitecte uit de Hoeksche Waard en mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit Groen en Doen, aangevraagd door Het Spui.
Wolf: Het Natuurbelevingspad richt zich op de aanwezige flora en fauna op De Peerdegaerdt, waarbij we het pad zo interactief mogelijk willen maken. Dit betekent dat het pad in ontwikkeling blijft door telkens nieuwe elementen toe te voegen, zodat degene die te gast zijn op De Peerdegaerdt tijdens het bewandelen van het pad kunnen ruiken, proeven, horen en zien. Op avontuur gaan door De Peerdegaerdt en jezelf verwonderen
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.