Hoeksche Waard – Op 1 januari 2015 treedt de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) in werking. Deze wet schrijft voor dat gemeenten hulp en ondersteuning moeten bieden aan mensen met beperkingen, chronisch psychische of psychosociale problemen. Om de vier jaar zijn gemeenten verplicht een Wmo-beleidsplan op te stellen. Zo’n plan geeft richting aan het te voeren beleid. De vijf gemeenten in de Hoeksche Waard hebben nu samen een Wmo-beleidsplan opgesteld. In september buigen de gemeenteraden van de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard zich over dit plan.
Uitgangspunt bij het Wmo-beleid in de Hoeksche Waard is dat er toegankelijke zorg is voor hen die niet of niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Voor iedereen die zorg nodig heeft, staat echter de eigen verantwoordelijkheid voorop. Inwoners in de Hoeksche Waard dragen een eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat het goed met ze gaat, dat ze gezond leven en dat ze anticiperen op het ouder worden. Het nieuwe Wmo-beleid gaat nadrukkelijk uit van de eigen mogelijkheden van mensen: wat kunnen ze (nog) wel.
Wmo-beleidsplan
In het Wmo-beleidsplan zijn de uitgangspunten van de ‘kadernota 2015’ (deze is eerder dit jaar vastgesteld) verder uitgewerkt. Het beleidsplan geeft aan hoe de gemeenten in de Hoeksche Waard de Wmo 2015 gaan uitvoeren en gaat in op onderwerpen als ‘omvorming hulp bij het huishouden’, ‘inkomensondersteuning chronisch zieken en gehandicapten’ en ‘persoonsgebonden budget’. De focus van het plan ligt bij de zogenaamde maatwerkvoorzieningen. Dat is ondersteuning die er per persoon anders uitziet, maatwerk dus. Het plan beschrijft ook hoe de vijf gemeenten omgaan met de nieuwe taken die ze er vanaf 2015 bij krijgen. De gemeenten krijgen vanaf 1 januari namelijk meer verantwoordelijkheden voor het ondersteunen van mensen met een beperking. Vormen van ondersteuning uit de AWBZ, zoals begeleiding en dagbesteding, worden volgend jaar onderdeel van de nieuwe Wmo 2015.
De volgende stappen
Nadat het Wmo-beleidsplan door de raden is vastgesteld, is het tijd voor de volgende stap: de verordening. Deze verordening vertaalt het Wmo-beleidsplan in juridische zin. De concept-verordening is eind augustus door de colleges vastgesteld en is van 29 augustus tot 19 september beschikbaar voor inspraak. Dit betekent dat een ieder mag vertellen wat hij of zij van de verordening vindt. De concept-verordening ligt op de vijf gemeentehuizen ter inzage en kan ook op de websites van de gemeenten en op www.hoekschewaardvoorelkaar.nl worden geraadpleegd. De inspraak wordt meegenomen bij het opstellen van de definitieve verordening Wmo 2015. De gemeenteraden stellen de verordening Wmo 2015 in november vast. Parallel aan het uitwerken van de verordening wordt gewerkt aan de beleidsregels en een besluit. De beleidsregels geven aan hoe de verordening wordt geïnterpreteerd en maken het concreter. Het besluit richt voor een belangrijk deel op bedragen en regels om de hoogte van een maatwerkvoorziening vast te stellen. De colleges van B&W stellen naar verwachting de beleidsregels en het besluit vast in november.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.