‘De Mookhoek’ in ’t Weegje

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

Melkhandel Koestveld uit Mookhoek‘s-Gravendeel – In de hal van Dienstencentrum ’t Weegje in ‘s-Gravendeel worden doorlopend foto-tentoonstellingen georganiseerd door de plaatselijke Historische Vereniging. Dit keer is een deel van de ruimte ook gebruikt voor een serie van tientallen oude plaatjes van het buurtschap Mookhoek.

Dit buurtschap gelegen tussen ‘s-Gravendeel en Strijen (het dorp waar het sinds jaar en dag bij hoort) is dus in fotografische vorm nu te zien in ’t Weegje. Kenmerkend voor Mookhoek zijn de vele mooie, oude boerderijen. Een deel daarvan is inmiddels niet meer in gebruik, maar deze zijn vaak wel fraai gerestaureerd door de (meest particuliere) eigenaren. Enkele, zoals de Lindehoeve hebben een andere functie gekregen. Zo is de statige Lindehoeve sinds 2012 nu een zorgboerderij, waar mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking wonen en werken. Maar ooit waren al die boerderijen natuurlijk ‘gewoon’ agrarische bedrijven. Veel buurtbewoners vonden werk ‘op’ zo’n boerderij, zeker in de jaren voor de oorlog.

Naast de vele grotere boerderijen waren er ook de nodige ‘keuterboeren’ in buurtschappen, zo ook in Mookhoek. Dit waren kleine boerenbedrijfjes, vaak gemende bedrijven met enkele dieren, een kleine boomgaard naast, of achter het huis, een kippenhok en ’t woonhuis en schuur waren vaak aan elkaar vast gebouwd. De meeste van zulke kleine boeren moesten hun inkomsten aanvullen door een deel van het jaar in loondienst te gaan werken. Ondermeer van zulke landarbeiders in Mookhoek zijn foto’s te zien tijdens de tentoonstelling. Maar ook van de bedrijvigheid vroeger. Zoals veel dorpen en buurtschappen had Mookhoek b.v. ook een eigen smid. Iets wat natuurlijk destijds ook eigenlijk gewoon was, want zeker voor de komst van de tractor was er werk genoeg voor een goede smid. De foto-tentoonstelling in ’t Weegje geeft een mooi beeld van Mookhoek in vroegere tijden.

Men kan de expositie bezichtigen op werkdagen en de zaterdag. De hal in ’t Weegje is dagelijks open tussen 08.00 en 18.00 uur.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren