OUD-BEIJERLAND – Bij schokbrekerfabrikant Koni op bedrijventerrein de Hoogerwerf in Oud-Beijerland heeft dinsdagmorgen 6 januari 2015 een zeer grote brand gewoed. Het vuur aan de achterkant van het bedrijf werd even na zeven uur ontdekt. Rond 11.50 uur werd het sein brandmeester gegeven.
Inzet hulpdiensten
Vanwege de grootte van de uitslaande brand werd snel opgeschaald naar GRIP2, een gecoördineerd optreden van de verschillende hulpdiensten. De brandweer was met veel mensen en materieel aanwezig. Bij de bestrijding van de brand hielpen brandweerkorpsen uit de wijde omgeving mee.
Gevolgen
Bij de brand kwam veel rook vrij, die over de wijken Oosterse Gorzen, Croonenburgh en het centrum trok. Vanwege de hevige rookontwikkeling is (ook via geluidswagens) meteen het advies gegeven ramen en deuren te sluiten.
Op meerdere plaatsen en op meerdere tijdstippen hebben meetploegen de luchtkwaliteit gemeten. De uitslag van alle metingen maakten duidelijk dat er op geen enkel moment gevaar voor de volksgezondheid is geweest.
Brandbestrijding
Alle inzet was erop gericht te voorkomen dat de brand zou overslaan naar de productiehallen. Dat is gelukt. Rond 11.50 uur kon het sein brand meester worden gegeven. Bij de brand zijn geen slachtoffers gevallen. Wel is de brandweer nog bezig met nablussen. Hier kan zo nu en dan nog rook bij vrijkomen. Rond 14.00 uur werd het advies ingetrokken om ramen en deuren gesloten te houden. Inmiddels is het geen GRIP-situatie meer.
Scholen
Op elke basisschool in het gebied was een contactpersoon van de brandweer aanwezig om het schoolbestuur op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. De meeste scholen hebben de kinderen tussen de middag op school gehouden. Om 14.30 uur kwam het bericht dat de leerlingen van de scholen in het effectgebied aan het einde van de schooldag gewoon naar huis konden. De brand was toen nagenoeg uit.
Roet
Door de brand is in delen van Oud-Beijerland roet neergedaald. De hoeveelheid roet is zo minimaal dat er geen bijzondere maatregelen nodig zijn. Het advies is om contact met roet te vermijden. Bij contact met het roet is het raadzaam de handen te wassen. Voor wat betreft groente in volks- en moestuinen is het advies om roet van groente af te spoelen. Boerenkool is echter niet schoon te krijgen en moet weggegooid worden.
Roetdeeltjes buiten kunt u wegspoelen met veel water. Regen doet dit ook. U kunt tuinmeubilair, uw auto etc. schoonmaken met een flinke hoeveelheid water en vervolgens met een sopje. De gemeente zorgt ervoor dat de neergevallen roetdeeltjes in speeltuinen, op schoolpleinen en op speeltoestellen worden opgeruimd.
Onderzoek
De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Morgen vindt er onderzoek plaats door het team brandonderzoek en de forensische opsporing van de politie.
Communicatie
Via een liveblog op www.oud-beijerland.nl, de website van de Veiligheidsregio ZHZ, Burgernet, een NL Alert-bericht, Twitter, Facebook en een tickertape op TV Rijnmond is voortdurend informatie verstrekt over de ontwikkelingen van de brand. Inwoners konden daarnaast telefonisch terecht bij de gemeente.
Inwoners, ondernemers en scholen in de wijken Oosterse Gorzen, Croonenburgh en het centrum van Oud-Beijerland ontvangen een brief van de gemeente over het omgaan met roetdeeltjes.
Reactie burgemeester
Burgemeester Klaas Tigelaar van Oud-Beijerland geeft zijn reactie op deze gebeurtenis in zijn dorp: “Het is uitermate triest voor management en medewerkers van Koni om het pand, waarin zij al zoveel jaren werken, letterlijk in rook te zien opgaan. Het stemt dankbaar dat er geen slachtoffers te betreuren zijn.”
De burgemeester spreekt ook zijn waardering uit voor de enorme inzet en betrokkenheid van de vele hulpverleners: “Van brandweer tot politie, van waterschap tot omgevingsdienst en van ambulance tot ambtenaar rampenbestrijding. Het is dankzij hun inzet dat dit incident zo deskundig bestreden is.”
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.