Afgesloten Haringvliet is een bedreiging voor dijken en wereld natuur in de Nederlandse delta

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

08_Haringvlietdam_005cHOEKSCHE WAARD – De deltawerken zijn aangelegd voor de veiligheid van het achterland. Dat geldt ook voor de afsluiting van het Haringvliet. Het is dan ook wrang te moeten constateren dat dat voor de bewoners langs het Spui en de Dordtse Kil averechts uitpakt. De afsluiting van het Haringvliet heeft gezorgd voor een grote toename van de stroomsterkte . Hierdoor erodeert de rivierbodem en spoelt het fundament onder de dijken weg.

Afgelopen jaar liet het waterschap Hollandse Delta voor vele miljoenen euro’s aan stenen in het Spui storten. Dit om te voorkomen dat delen van dijk in de rivier schuiven. De veiligheid in het gebied zou daarmee op peil blijven. Het is zeer de vraag of dit een duurzame oplossing is en of niet beter naar de oorzaak van het probleem kan worden gekeken. Een herbezinning lijkt dan ook verstandig.
De afsluiting van het Haringvliet had en heeft grote nadelige gevolgen voor de natuur. Er kwam een harde grens tussen de Noordzee en het Haringvliet. De voor natuur zo belangrijke uitwisseling tussen zee en delta en de overgangen tussen zoet en zout zijn  zo goed als verdwenen. Trekvissen als steur en zalm zijn uitgestorven en de haring wordt er ook niet meer gezien. (zalmen die worden waargenomen zijn van lopende herintroductie) Niet voor niets werden er internationale afspraken gemaakt om de trekroutes voor deze dieren en de relatie met de Noordzee te herstellen.

De zoetwatervoorziening van Voorne Putten, het Rotterdamse havengebied, het Westland en delen van het Groene Hart is nauw verweven met de discussie over een open of dicht Haringvliet. Zoet water is van groot economisch belang voor landbouw en industrie. Het is dan ook cruciaal om de zoetwatervoorziening zoveel als mogelijk veilig te stellen voor de toekomst en minder afhankelijk te maken van een afgesloten Haringvliet.

Provincie en waterschap zijn belangrijke overheden in de discussie over deze onderwerpen en met het oog op de verkiezingen van aanstaande maart dienen aankomende bestuurders goed te worden geïnformeerd. Reden voor het Wereld Natuur Fonds en Hoekschewaards Landschap om een symposium  te organiseren waarin deze onderwerpen aan de orde komen. Deskundigen uit de vakgebieden zullen hun analyse geven op de effecten van een open of gesloten Haringvliet, op de veiligheid, de natuur en de zoetwatervoorziening.
Kees Sloff, onderzoeker en adviseur rivierkunde bij Deltares en TU-Delft zal de aspecten van veiligheid belichten, Wim Braakhekke van Bureau Stroming gaat in op de zoetwatervoorziening en Martijn Verweijen, portefeuillehouder water en ecologie van Hoekschewaards Landschap zal zijn analyse geven over ecologie en natuur. Vervolgens zal onder leiding van Victor DeConinck, voormalig televisie presentator  een discussie plaats vinden met Joost Schrijnen, voormalig programma directeur Zuidwestelijke Delta , de  aanwezige deskundigen, politici en de zaal over de analyses en mogelijke oplossingen  voor het probleem.

Het symposium vindt plaats in de ochtend van 13 februari 2015 in het Nationaal Landschap Centrum in Numansdorp. Deelname is gratis maar aanmelding is verplicht. Acceptatie in volgorde van aanmelding. Aanmelden via [email protected]. Na aanmelding volgt een uitnodiging.

Nadere informatie: Henk Malta, telefoon 0622451183


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren