HOEKSCHE WAARD – Bomen binnen de bebouwde kom, ze zijn tijdens een hittegolf erg welkom om in de straten, op pleinen e.d. dan voor wat schaduw te zorgen, maar er zijn ook regelmatig ‘conflicten’ over bomen. En dat terwijl de wetenschap juist steeds meer wijst op de positieve effecten van bomen in een bebouwde omgeving. Misschien kunnen we wat dit betreft nog iets leren van het verleden? ‘Een groen verleden’ probeert hier een antwoord op te geven.
Het boekje is geschreven door Arie Pieters, die zich vroeger als voorzitter en sinds begin 2015 als coördinator van de Hoeksche Waardse Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior al bijna veertien jaar in bomen heeft verdiept. ‘Dingen die je vaak te horen krijgt tijdens discussies met mensen die bomen weg willen hebben zijn: ‘Vroeger deed men ook niet zo moeilijk als er een keer bomen weg moesten.’ En ook: ‘Er stonden vroeger lang niet zoveel bomen als nu.’ ‘Alles goed en wel, maar is dat nu ook werkelijk zo? De afgelopen twee jaar ben ik op onderzoek gegaan en daarvoor heb ik enkele duizenden oude foto’s en ansichtkaarten bekeken. Merendeels opnamen van plaatsen in Zuid-Holland, maar soms ook ver daar buiten. Ik heb mij vooral gericht op de periode voor de Tweede Wereldoorlog. En dan komt er een heel ander beeld naar voren dan je mogelijk zou verwachten. Het is waarschijnlijk niet zo dat er op meer plekken bomen stonden dan nu, maar waar ze stonden, stonden er vaak meer en konden ze ook ouder worden dan nu het geval is.’
Lommerrijke lanen en bomen langs oevers
Het verrassende was dat tijdens het onderzoek er veel foto’s opdoken van b.v. havenkaden in o.a. Rotterdam en Dordrecht met bomen. Ansichtkaarten en foto’s gemaakt zo rond 1910-1930. Op deze locaties, waar ook volop gewerkt werd, stonden toch op veel plekken bomen. En in de betere wijken kwamen de ‘lommerrijke lanen’ van weleer ‘in beeld’. Statige oude iepen, of linden van soms wel 70-90 jaar oud, die soms vlakbij imposante herenhuizen stonden. Blijkbaar hadden de inwoners van deze mooie, nu meer dan honderd jaar later monumentale panden, destijds geen klachten over de schaduw die de bomen ’s zomers gaven. ‘Het viel mij vooral op in hoeveel straten er bomen stonden, die nu allang gekapt zouden zijn vanwege hun formaat. Soms zie je op zulke oude foto’s bomen van rond de 70 – 90 jaar oud. Een prachtig gezicht. Dat men om de haverklap maar bomen kapte en dat er relatief weinig bomen stonden vroeger, is dus echt een sprookje. Het tegendeel is eerder waar’, aldus de auteur. Het boekje bevat tientallen oude opnamen van o.a. ‘s-Gravendeel, Strijen, Dordrecht, Rotterdam e.a. plaatsen. Het kost 13,65 euro en is te koop bij de Bruna te ‘s-Gravendeel. Verder is het rechtstreeks te bestellen bij uitgever Mijnbestseller.nl (Via de webshop, rubriek ‘natuur’.)
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.