“Ik ben groen, groen, hartstikke groen
het is wel even wennen maar wat kan ik er aan doen?”
Afgelopen weekend hoorde ik deze tekst veel voorbijkomen. Vandaag mag mijn dochter namelijk, samen met andere kinderen van haar school, het lied ‘Groen’ van Kinderen voor Kinderen voor een Oud-Beijerlandse Wethouder ten gehore brengen.
Deze week doet haar school, OBS De Klinker in Oud-Beijerland mee aan het project ‘Groene voetstappen’ dat door de gemeente wordt georganiseerd. Dat heeft allemaal te maken met de ‘Europese Mobiliteitsweek’ die in het teken staat van duurzame mobiliteit.
Ieder kind krijgt via de leerkracht een stickerboekje. Voor elke heen en/of terugreis die deze week te voet of per fiets wordt afgelegd, plakken leerlingen een groene ‘voetstapsticker’ in het boekje. De bedoeling is dat de school zoveel mogelijk ‘Groene voetstappen’ verzamelt zodat deze aan het einde van de week massaal kunnen worden aangeboden aan de Burgemeester.
Een goed initiatief! Bewegend naar school is natuurlijk altijd beter dan een ritje met de auto. Niet alleen voor de gezondheid van het kind (en de ouders) maar ook voor het milieu. Dergelijke korte autoritjes zijn namelijk verhoudingsgewijs het meest vervuilend.
Wij doen daar als ouders graag zo veel mogelijk aan mee. Al maken we één uitzondering: bij regen. We zijn namelijk graag groen maar dan wel droog. Ik heb thuis trouwens ook een probleem als ik, doorweekt van de regen, geen groene maar natte bruine voetstappen in huis achter laat.
Als het ’s ochtends hard regent of als we al zeker weten dat het ’s middags gaat plenzen dan pakken wij daarom toch de auto. En dat terwijl we, als we met de auto gaan, zelfs vroeger weg moeten dan als we lekker kunnen fietsen.
Bij slecht weer zijn we ook zeker niet de enigen die met de auto komen. Op het parkeerterrein bij school staat het dan altijd al vroeg vol met auto’s van ouders en leerkrachten die de drukte voor willen zijn.
De komende maanden zal het ongetwijfeld weer regelmatig regenen. Hoe kunnen we dan toch groen maar wel droog blijven?
We zouden, als het hard regent, als ouders zo veel mogelijk met de kinderen uit onze buurt kunnen carpoolen? Of misschien kan iemand organiseren dat met een (groene) overdekte Stint kinderen uit de omringende wijken van huis op worden gehaald? Alleen nog even iemand zien te vinden die, de regen trotserend, de Stint gaat besturen…
Column door: Raymond te Veldhuis – Heron
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.