Het oude mannetje van Willemstad

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

BibliotheekNumansdorp – Het oudste houten menselijke beeldje ooit gevonden in Europa. Bij de bouw van de Haringvlietbrug kwam het boven water. Op nog geen kilometer afstand van Cromstrijen. Ruim 6000 jaar oud. Welk oervolk maakte dit geheimzinnig beeldje en waarom? Dinsdag 16 februari vertelt archeoloog Nico Arts in Bibliotheek Numansdorp alles over dit wonderlijke beeldje en over de steentijd.

Het Mannetje van Willemstad is een bijna 6500 jaar oud eikenhouten beeldje. Het werd op 21 april 1968 bij de aanleg van de Volkeraksluizen op 8 meter diepte gevonden tussen de wortels van een eik. Onbekend is welk doel het beeldje had. Theorieën zijn dat het mogelijk diende als speelgoed of dat het een ritueel voorwerp van een sjamaan was. De bepaling van de leeftijd van het hout is gebeurd via radiokoolstofdatering. Daaruit bleek dat het beeldje dateert uit het eind van het mesolithicum.

Archeoloog Nico Arts is stadsarcheoloog in Eindhoven. Daarnaast weet hij veel over de late steentijd, de periode van het mannetje van Willemstad. Hij vertelt in de bibliotheek over het landschap in die periode, de zeespiegel, de flora en fauna en hoe de prehistorische mens in die tijd leefde. In deze tijd was de Noordzee een grote rijke grasvlakte. Er leefden prehistorische dieren zoals grottenleeuwen en de wolharige mammoet. Uiteindelijk werden de mensen en dieren uit dat gebied verdreven door het water. Het mannetje van Willemstad heeft een eigen facebookpagina.

De Bibliotheek Hoeksche Waard | Dinsdag 16 februari 19.30 tot 21.30 | Toegang € 5,00 , € 2,50 korting voor leden | Vestiging Numansdorp | Wethouder van der Veldenweg 3 | Numansdorp | Vooraf aanmelden via het aanmeldformulier op www.debhw.nl of in de bibliotheek.|


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren