OUD-BEIJERLAND – De wijzers van de klok in zaal 1 van zalencentrum ‘Maranatha’ haasten zich naar 19.30 uur. Het moment waarop de jaarvergadering van de Historische Vereniging Oud-Beijerland officieel van start gaat.
De laatste (bestuurs)leden van de vereniging nemen hun plaats in en na een laatste blik op de klok opent voorzitter Pieter Jan in ’t Veld de vergadering. Naast de gebruikelijke onderwerpen vermeldt de agenda ook de officiële overhandiging van het rapport ‘Oud-Beijerland monumentaal’ aan wethouder Piet van Leenen. De schrijver van het ‘boek’ – dat, zo blijkt uit het voorwoord, geen boek maar een onderzoek genoemd mag worden – is niemand minder dan de voorzitter van de Historische Vereniging zelf: Pieter Jan in ’t Veld. Aan hem daarom de eer het eerste exemplaar officieel te overhandigen aan het gemeentebestuur van Oud-Beijerland in de persoon van wethouder Van Leenen.
In maar liefst 208 pagina’s neemt de schrijver de lezer mee op reis door de eeuwen heen. Aan de hand van archieven, notulen, akten uit de burgerlijke stand en gesprekken met eigenaren/bewoners schetst Pieter Jan een levendig beeld van de vele monumentale panden die Oud-Beijerland rijk is. Ook de eigenaren/bewoners komen uitgebreid aan bod. Het rapport heeft dan ook niet voor niets als subtitel: ‘onderzoek naar de historie van het pand en haar bewoners’. En passant wordt de lezer dus ook een blik gegund in het leven van de Oud-Beijerlandse inwoners uit vervlogen tijden. Het toont ons opmerkelijke overeenkomsten, maar vooral grote verschillen met de tijd van nu. Kortom, het boekwerk laat zich lezen als een reis door de tijd. Oud-Beijerland telt ongeveer 130 Rijks- en gemeentelijke monumenten.
“Monumenten zijn de zichtbare getuigen van het verleden. Ze laten de continuïteit, maar ook de complexiteit van de geschiedenis zien. Ze leren ons over het verleden en het heden en vormen tegelijkertijd een inspiratiebron voor de toekomst. Monumenten dienen daarom gekoesterd te worden. Dat Oud-Beijerland een rijke cultuurhistorie kent, kan zelfs ’vluchtige’ bezoekers niet ontgaan. Een groot aantal panden herinnert ons aan dit verleden. Wie kent ze niet, de oude monumenten die het karakter van het centrum van Oud-Beijerland zo typeren. Neem bijvoorbeeld het monumentale en beeldbepalende Oude Raadhuis. En de statige herenhuizen langs de Vliet, bij de haven en de H.B.S.-laan, die ons in gedachten meenemen naar vroeger dagen waarin Oud-Beijerland economisch op de kaart werd gezet”, aldus wethouder Piet van Leenen, die de schrijver hartelijk bedankte voor het vele (onderzoeks)werk dat is verricht. “Het rapport is wat mij betreft een lezenswaardige en waardevolle geschiedkundige aanvulling.”
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.