Van 12 t/m 20 maart viert de bibliotheek de Boekenweek.

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

mockup-geschenk-MR-182x300NumansdorpDe boekenweek staat in het teken van Duitsland. Het motto is “Was ich noch zu sagen hätte … ”. In de literatuur zijn veel prachtige verhalen van Duitse origine over alle denkbare onderwerpen te vinden. En altijd staan ze bol van aanstekelijk leesplezier. Eshter Gerritsen schrijft het traditionele boekenweekgeschenk.

De boekenweek richt zich dit jaar op onze grote oosterbuur Duitsland. Het land van Bach, Berlijn en Bratwurst. Van diepgeworteld voetbalsentiment, de Tweede Wereldoorlog en kuilen aan het strand. In elk van de negen bibliotheekvestigingen van de Bibliotheek Hoeksche Waard is een displaytafel te zien met diverse boekenweekmaterialen, zoals reisboeken en allerlei boeken van oorspronkelijk Duitse schrijvers, zoals Goethe, Schiller en Böll.

De Bibliotheek Hoeksche Waard heeft ter ere van de Boekenweek de veelgeprezen schrijver Sietse van der Hoek op 22 maart te gast in de bibliotheekvestiging Numansdorp aanvang 20 uur. Sietse van der Hoek (1943) is journalist en schrijver. Hij werkte twintig jaar voor de Volkskrant en heeft tal van boeken op zijn naam staan. Zijn leven lang is hij gefascineerd door Duitsland, zijn geschiedenis en dingen van Duitse makelij. Lang voordat de stad booming werd, woonde Van der Hoek al in Berlijn.

In zijn boek Alles klar geeft Sietse van der Hoek schitterende voorbeelden, ruimschoots voorzien van pünktlich commentaar. Van de verbreiding van de worstcultuur tot de verberlijnisering van de Amsterdamse Wibautstraat, van oktoberfeesten tot energiewende, van de Duitse ziel in de Nederlandse literatuur tot de emancipatie van het germanisme, het schijnbaar onverwoestbare imago van Duitse dingen en de eeuwige Rijnreis.

Een week eerder, op dinsdag 15 maart wordt in bibliotheekvestiging Mijnsheerenland de film Christiane F – Wir Kinder von Bahnhof Zoo gedraaid. Aanvang 19.30 uur. De film is gemaakt naar aanleiding van het ontluisterende boek over een aan de heroïne verslaafd meisje in het West-Duitse Berlijn. De beelden riepen veel afschuw op en gelden als een tijdsdocument dat vastlegt hoe een generatie haar onschuld verloor. Onder jongeren kregen boek en film (met de muziek van David Bowie) een cultstatus. Christiane F. werd onderdeel van de West-Berlijnse popcultuur van de zeventiger en tachtiger jaren.

Wie in het trotse bezit is van het boekenweekgeschenk van Eshter Gerritsen kan op zondag 20 maart – op vertoon van dit boekje – de hele dag gratis reizen met de trein.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren