HOEKSCHE WAARD – Na wat vertraging door het koude weer worden de komende week de akkerranden weer ingezaaid. In totaal zal circa 100 km met een bloemrijk mengsel worden ingezaaid. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van voorgaande jaren. De Hoeksche Waard zal er in 2016 dus kleurrijk bijstaan.
Akkerranden behoren nu tot het agrarisch natuurbeheer
Met ingang van 1 januari 2016 vallen de akkerranden in de Hoeksche Waard (net als het weidevogelbeheer in het Oudeland van Strijen) onder het EU-beleid voor agrarisch natuurbeheer. Voor de akkerranden betekent dit voor het eerst dat er een europeese erkenning is bereikt voor dit initiatief dat door de regiopartners (Rietgors, waterschap, SHOW en provincie) al 10 jaar geleden is opgestart.
Uitvoering akkerranden bij CCHW
Overeenkomstig de EU-richtlijnen moet het agrarisch natuurbeheer worden uitgevoerd door een collectief van boeren en/of boerenorganisaties. In de Hoeksche Waard is hiervoor de Coöperatie Collectief Hoeksche Waard opgericht (CCHW).
Met deze overgang naar het agrarisch natuurbeheer heeft er een verschuiving plaatsgevonden binnen de soorten akkerranden. We zien nu dat deelnemers in de Hoeksche Waard veelal zijn overgestapt naar bloemranden en/of graskruidenranden. Voor de biodiversiteit en het landschap in de Hoeksche Waard is dit een zeer positieve ontwikkeling.
De multifunctionele akkerranden
De akkerranden vormen een multifunctioneel landschapselement. Zo vormen ze een buffer tussen de beteelde akkers en het water in de sloten en kreken. Daarnaast is de vegetatie van de akkerranden zo samengesteld dat die een habitat vormt voor plaagregulerende insecten, bijen, vlinders en de akkervogels. En tot slot vormen de akkerranden natuurlijk een geweldige bloeiende schakel binnen het groenblauwe netwerk aan dijken, kreken en slootkanten.
U kunt ons ook blijven volgen op Twitter en Facebook of op onze website www.cchw.eu
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.