Archeologen zoeken hulp in Strijen

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

13507199_1115226361849927_3001373788484504631_nSTRIJEN – Welke Strijenaar schrijft geschiedenis? In de zomer van 2015 werden er bijzondere archeologisch vondsten gedaan in Strijen. De Kerkstraat werd opnieuw bestraat en van een regenwaterafvoer voorzien. Het resultaat: een diepe sleuf dwars door het middeleeuwse hart van Strijen. Gelukkig werd het werk onder Archeologische Begeleiding uitgevoerd. Archeologen van SOB Research, Instituut voor Archeologisch en Aardkundig Onderzoek, ingehuurd door de Gemeente Strijen, waren bijna dagelijks bij de draaiende graafmachine te vinden.

Zoals verwacht werd er een schat aan gegevens over het verleden van het dorp verzameld. Gegevens die allemaal nog moeten geanalyseerd en uitgewerkt. Wat wel al duidelijk is, is dat Strijen in de dertiende eeuw uit een aantal terpen (hillen) bestond. Deze terpen zijn tot circa 1400 met veen en stalmest opgehoogd. Aan het einde van de vijftiende eeuw, toen het dorp veilig droog in de polders lag, is het niveauverschil tussen de terpen met klei en huisvuil genivelleerd. Dat zorgt voor een unieke kijk op het dagelijks leven in Strijen (‘Stryen’, of ‘Strien’) aan het einde van de vijftiende eeuw. Wat werd er gegeten? En wat waren de middelen van bestaan? Zo blijkt er in ieder geval een schoenlapper en een smederij te zijn geweest.

Om deze vragen te kunnen beantwoorden moet er nog veel, heel veel werk worden verzet. Werk waar helaas geen financiering voor is. Daarom is SOB Research per direct op zoek naar serieuze, geduldige en nauwkeurige Strijenaren die het leuk vinden om, onder deskundige leiding, archeologische vondsten te bergen uit grondmonsters. Het gaat hierbij om een afvallaag uit circa 1450 – 1500, die in monsterzakken is geborgen in de Kerkstraat. Het is heel verrassend wat er allemaal gevonden wordt. Het gaat in ieder geval om aardewerk, botmateriaal, visresten en leerafval. De werkzaamheden worden uitgevoerd op een locatie in Strijen. De werktijden zijn in onderling overleg (ook in de avonduren), waarbij het wel handig is om ‘teams’ te kunnen formeren. Voor de volledigheid, het betreft hier dus vrijwilligerswerk.

Daarnaast is SOB Research op zoek naar vrijwilligers die willen assisteren met het schoonmaken van het aangetroffen aardewerk en botmateriaal. Dit schoonmaakwerk zal bij gebrek aan een geschikte wasruimte door vrijwilligers thuis moeten worden gedaan.

Dit is een unieke kans! Bouw, samen met andere Strijenaren, aan een unieke middeleeuwse database, die ook nog eens van nationaal belang is. Aanmelden kan via [email protected], . Jeroen Ras van SOB Research neemt dan zo snel mogelijk contact op, om de mogelijkheden te bekijken!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren