REGIO – Net als mensen reageren honden allemaal verschillend op warm weer. Waar je op moet letten en wat je kunt doen om te voorkomen dat je hond oververhit raakt lees je hier.
oververhitting
Houd goed in de gaten of je hond niet oververhit raakt als het buiten warm is. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt via hun voetzolen en door te hijgen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom, dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte. Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan de hond in coma raken en sterven. Oude honden en honden met zeer korte neuzen lopen meer risico op oververhitting; houd ze goed in de gaten en neem zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen.
Je voorkomt oververhitting door je hond niet in de directe zon te laten. Wandel of fiets niet met je hond op het heetst van de dag, maar doe dit ’s ochtends of ’s avonds, en zorg voor voldoende koel vers water. Fiets bovendien alleen met je hond als hij dit gewend is en houd de afstand beperkt. Houd er rekening mee dat asfalt en zand heel warm kunnen worden; op gras loopt dan prettiger voor je hond. Check ’s avonds de voetzolen van je hond, dan spoor je problemen sneller op. Heeft je hond doorgesleten voetzolen, koop dan schoentjes bij de dierenspeciaalzaak of kijk op internet.
afkoelen
Houd je hond van zwemmen, laat hem dit dan doen. Houd er wel rekening mee dat je hond niet overal welkom is. Check dit dus van tevoren. Zorg voor een handdoek waar de hond op kan liggen, een parasol of paraplu voor schaduw en vers water.
kortere wandeling
Rem je hond op tijd af als hij wil rennen of spelen. Teveel activiteit kan ook leiden tot problemen. Symptomen hiervan zijn sloomheid en braken. De hond kan hieraan ernstige gezondheidsproblemen overhouden of zelfs doodgaan.
hond in de auto
In de auto kan de temperatuur flink oplopen. Vermijd ritjes met de auto of koop bij de dierenspeciaalzaak of via internet een mat die je hond helpt om koel te blijven. Laat de hond nooit alleen achter in de auto, ook niet met het raam open of in de schaduw. Ook met het raam open kan de temperatuur in de auto snel stijgen. Bovendien kan de auto sneller in de zon komen te staan dan verwacht.
Tref je een hond aan die oververhit dreigt te raken, bel dan direct de politie en de dierenambulance. Dreigt hulp te laat te komen, sla dan een ruitje in om de hond te bevrijden.
toch oververhit, wat dan?
Is je hond oververhit, breng hem dan naar een koele, schaduwrijke plek. Gooi geen water over hem heen. Dek hem op de buikzijde (niet aan de bovenzijde) toe met natte koele lappen, die je iedere vijf minuten ververst. Pas op dat het water niet te koud is; dat kan leiden tot een hartstilstand. Geef de hond kleine slokjes water. Neem zijn temperatuur op en raadpleeg onmiddellijk een dierenarts.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.