Tentoonstelling Strijen schrijft geschiedenis

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

kerkhofmuur StrijenSTRIJEN – Vanaf zaterdag 10 september 2016 tot aan het eind van dit jaar is in het museum van de Oudheidkundige Vereniging “Het Land van Strijen” een bijzondere tentoonstelling te zien. Dan worden, in samenwerking met SOB Research, Instituut voor Archeologisch en Aardkundig Onderzoek, de eerste resultaten gepresenteerd van het archeologisch onderzoek dat in de zomer van 2015 in de Kerkstraat van Strijen werd uitgevoerd. Aan de hand van unieke archeologische vondsten en informatiepanelen wordt een verrassend beeld geschetst van de Strijense gemeenschap omstreeks 1400. Een ‘sneak preview’ als het ware, want het volledige verhaal kan pas worden verteld als het onderzoek volledig is afgerond.

In de zomer van 2015 werden er bijzondere archeologisch vondsten gedaan in Strijen. De Kerkstraat werd opnieuw bestraat en van een regenwaterafvoer voorzien. Het resultaat: een diepe sleuf dwars door het middeleeuwse hart van Strijen. Gelukkig werd het werk onder Archeologische Begeleiding uitgevoerd. Archeologen van SOB Research, Instituut voor Archeologisch en Aardkundig Onderzoek, ingehuurd door de Gemeente Strijen, waren bijna dagelijks bij de draaiende graafmachine te vinden.

En hoewel er nog hard wordt gewerkt aan de uitwerking van het onderzoek kan de tussenbalans worden opgemaakt. Zoals verwacht werd er een schat aan gegevens over het verleden van het dorp verzameld. Gegevens die allemaal nog moeten worden geanalyseerd en uitgewerkt.

Zo werd bij de dorpskerk een veertiende eeuwse kerkhofmuur gevonden. De muur lag in een vierkant rondom de toenmalige kerk. Het deel van het kerkhof dat ter plaatse van de huidige Kerkstraat lag werd al omstreeks 1500 niet meer gebruikt. De kerkhofmuur werd deels afgebroken. Het resultaat: een verbreding van de straat. Precies zoals hij er nu, 500 jaar later, nog ligt.

De profielen van de sleufwanden werden bestudeerd en er werden diepe grondboringen uitgevoerd. Daaruit bleek dat Strijen in de dertiende eeuw uit een aantal terpen (hillen) bestond. Deze terpen zijn tot circa 1400 met veen en stalmest opgehoogd. Aan het einde van de vijftiende eeuw, toen het dorp veilig droog in de polders lag, is het niveauverschil tussen de terpen met klei en huisvuil genivelleerd. Dat zorgt voor een unieke kijk op het dagelijks leven in Strijen (‘Stryen’, of ‘Strien’) aan het einde van de vijftiende eeuw. Wat werd er gegeten? En wat waren de middelen van bestaan? Zo blijkt er in ieder geval een schoenlapper en een smederij te zijn geweest.

Tijdens de laatste twee weken van de archeologische begeleiding werd duidelijk dat de vijftiende eeuwse afvallaag ongelooflijk belangrijke informatie bevatte. Het zou niet verantwoord zijn om die gegevens ongezien te vernietigen. Dat zou overigens ook niet mogen. Eén van de onderzoeksvoorwaarden was namelijk dat al het vondstmateriaal moest worden geborgen. Daarom is besloten om de afvallaag integraal en gedocumenteerd in bigbags op te slaan. Het vondstmateriaal zou dan in een later stadium kunnen worden ‘opgegraven’.

Het museum is te vinden op Kerkstraat 47 in Strijen.  www.hetlandvanstrijen.com
Uiteindelijk zijn 28 (!) bigbags gevuld en extern opgeslagen. De inhoud van de bigbags wordt vervolgens, onder leiding van een archeoloog van SOB Research, geduldig uitgezocht door ………. vrijwilligers. Een wisselend team van ongeveer 15 enthousiaste ‘archeologen’ uit Strijen (maar ook daar buiten) zien het belang van het onderzoek en dragen hun steentje bij. Hun werk leidt uiteindelijk tot een database die zo veel detail kent dat hij van nationaal belang is. Er worden wekelijks verrassende vondsten gedaan.

In het kader van de tentoonstelling ‘Strijen schrijft geschiedenis’ zullen op gezette tijden nieuwe vondsten worden getoond. Het is daardoor een dynamische expositie. Net als het onderzoek!

De expositie wordt vrijdagavond 9 september 2016 officieel geopend door burgemeester Aart-Jan Moerkerke van Strijen. Voor het publiek is deze unieke expositie te bezichtigen van Open Monumentendag  op zaterdag 10 september tot en met zaterdag 24 december 2016, in het museum van Strijen, Kerkstraat 47. In deze periode zal ook geprobeerd worden met regelmaat nieuwe vondsten te exposeren.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren