Mooie fietstocht langs oudheden van de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

logo-sahw-transparant-1StrijenTal van eeuwenoude bodemschatten zijn in de Hoeksche Waard opgegraven. Stille getuigen van een verrassend rijk verleden. In samenwerking met de Stichting Archeologie Hoeksche Waard zet de Bibliotheek Hoeksche Waard op 17 september een fietstocht (20 km) uit langs belangrijke historische highlights in het achterland van Strijen.

Startpunt is de Bibliotheek in Strijen. Dan voert de fietstocht naar een terpdorp in de eeuwenoude polder Bonaventura. Hier geeft archeoloog Jeroen Ras uitleg over de terpjes uit de elfde en twaalfde eeuw. Vervolgens gaat het verder naar de Middelvliet in Maasdam. Op deze locatie is een Romeins grafveld gevonden. Hier is ook de vindplaats van een unieke Romeinse artsendoos. Dan leidt de route langs het Middeleeuwse Kasteel van Weede, dat gebouwd is in de dertiende eeuw en bij de Sint Elisabethsvloed in 1421 in de golven verdween.

Na een korte rustpauze gaat het verder op de fiets naar de dam in de Maas, die in 1280 werd afgedamd. Tenslotte voert de tocht over de Keizersdijk (circa 1270) naar Cillaarshoek, een oeroud terpdorp. Water was hier de grootste vijand. Vanaf de fiets is bij Strijen nog een overstromingsgat uit de 16 eeuw te zien, een kolkgat. Het eindpunt is rond 16.00 uur bij het streekmuseum land van Strijen, waar tal van archeologische schatten worden bewaard.

Vooraf aanmelden via de website van de bibliotheek is noodzakelijk. Bij onvoldoende aanmeldingen gaat de fietstocht niet door.

Zaterdag 17 september | start 13 uur | Kosten: € 5 voor niet leden | € 2,50 voor leden | inclusief kleine versnapering | Bibliotheek Strijen | Stockholmplein 6 | 3291 TP Strijen | Aanmelden in de bibliotheek of via [email protected]


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren