HOEKSCHE WAARD – Het is alweer vier jaar geleden dat besloten werd om het geven van preventieve injecties aan de enkele tientallen, vooroorlogse Hollandse iepen in de Hoeksche Waard stop te zetten. De iepen werden daardoor niet langer beschermd tegen de besmettelijke ziekte. Meteen in de jaren daarna sneuvelden er op meerdere locaties verschillende van deze unieke bomen. Dit jaar lijkt een extra dramatisch jaar te worden, omdat er mogelijk zeven ziek of al dood zijn.
Een aantal van deze zieke en dode bomen staat nabij Westmaas, in het historische iepenlaantje. Van de negen resterende, monumentale bomen zijn er reeds drie dood en eentje duidelijk aangetast door de iepenziekte. Ook deze boom is niet meer te redden. Een andere iep in het laantje is een twijfelgeval. Pas volgend jaar zal duidelijk worden of deze boom nog normaal in blad komt. Ondertussen is ook aan de Oud-Bonaventurasedijk een waarschijnlijk zieke, oude iep aangetroffen. En Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior werd getipt over nog een mogelijk zieke boom tussen Oud-Beijerland en Zuid-Beijerland. Als het een beetje tegen zit zullen er in 2017 dus zeven unieke, oude iepen minder zijn in de Hoeksche Waard. Nog maar een paar jaar geleden waren buitenlandse boomdeskundigen uit o.a. Wales, Groot-Brittannië en België laaiend enthousiast over de bijna zestig iepen van circa 90 jaar langs de dijken en de negen bomen die het iepenlaantje vormden. (De bomen van het iepenlaantje zijn inmiddels bijna honderd jaar oud.) In veel West-Europese landen moet je groepen oude Hollandse iepen, van bijna een eeuw oud met een loep zoeken, dus daarom reageerden de boomdeskundigen zo enthousiast. Ondanks protesten van meerdere kanten werd echter door de toenmalige Commissie Hoeksche Waard besloten om te stoppen met de preventieve injecties.
Dode iepen blijven anderhalf jaar staan
Het stopzetten van de preventieve injecties was niet het enige slechte nieuws voor de unieke, oude iepen. Ook de laksheid waarmee met name de provincie Zuid-Hollands reageerde op tips van goedwillende burgers m.b.t. zieke iepen vormde een bedreiging. Zieke bomen vormen immers een besmettingshaard. Echter, ondanks tips van buurbewoners liet men bij de Westdijk een groep van acht zieke bomen ruim een jaar lang staan. En dat het nog erger kon ondervonden mensen uit Heinenoord, die al vorig jaar (einde april 2015) alle overheden (provincie, gemeente en waterschap) benaderden over een toen al bijna dode iep nabij de Heinenoordtunnel. Helaas, er gebeurde niets. Zelfs niet nadat in juni van dit jaar opnieuw de eigenaar (provincie Zuid-Holland) werd ingelicht, ook door de gemeente Binnenmaas, na een tip van ‘Fraxinus Excelsior’. Ondertussen zijn we anderhalf jaar verder na de eerste tips van inwoners van Heinenoord en de dode boom staat er einde september nog steeds. Het is ronduit triest om te zien hoe een unieke, groene erfenis uit het verleden nu in snel tempo uit het landschap verdwijnt.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.