Korenmolen Mijnsheerenland bereikt 2e plaats bij BankGiro Loterij Molenprijs 2016

Redactie Hoeksch Nieuws
6 Min Read
V.l.n.r. Jesse in ’t Veld, Wim van der Giesen, Nico Papineau Salm, Bram Kamp, Jan Booden en Peter van Leeuwen. - Fotograaf: Peter van Mulken.

WormerDe korenmolen De Goede Hoop in Mijnsheerenland heeft bij de strijd om de Molenprijs 2016 de tweede plaats bereikt. De hoofdprijs ging, met een verschil van iets meer dan 200 stemmen, naar de molen De Zwaluw in Hasselt. De Stichting Molens Binnenmaas had de 50.000 Euro van de Molenprijs nodig voor het herstel van de molen in Mijnsheerenland, maar zij gaat toch volgens plan eind dit jaar beginnen met de werkzaamheden. Het plan wordt nu in fasen uitgevoerd.

V.l.n.r. Jesse in ’t Veld, Wim van der Giesen, Nico Papineau Salm, Bram Kamp, Jan Booden en Peter van Leeuwen. - Fotograaf: Peter van Mulken.
V.l.n.r. Jesse in ’t Veld, Wim van der Giesen, Nico Papineau Salm, Bram Kamp, Jan Booden en Peter van Leeuwen. – Fotograaf: Peter van Mulken.

Molenfeest

Tijdens een drukbezocht Nationaal Molenfeest in de Stoomhal in Wormer zijn vrijdag jl. de winnaars bekend gemaakt van de Nationale Molenprijs 2016. Op dit feest werden de verschillende onderdelen van het BankGiro Loterij Molenfonds gepresenteerd. Het begon met een terugblik op Nationale Molendag, waar dit jaar weer een flink aantal bezoekers viel te noteren. Daarna volgde een presentatie van de restauratieprojecten die met financiële steun van de BankGiro Loterij in 2016 mogelijk zijn gemaakt. Meer dan 250.000 euro gaat naar acht molenprojecten en de eigenaren daarvan ontvingen op het Nationale Molenfeest de bijbehorende cheque.

Hoogtepunt van de middag was de uitreiking van de BankGiro Loterij Molenprijs 2016. Vier molens streden dit jaar om de hoofdprijs. De winnaar werd in de spannende finale bekendgemaakt en ging met 50.000 euro naar huis. Voor de BankGiro Loterij Molenprijs waren vier molenprojecten genomineerd die gezamenlijk 24.084 stemmen hebben binnengehaald. Met 6.853 stemmen heeft De Zwaluw in Hasselt de BankGiro Loterij Molenprijs 2016 gewonnen. Deze molen wint hiermee de hoofdprijs van 50.000 euro.

De andere genomineerden gingen niet met lege handen naar huis: zij kregen één euro per ontvangen stem. Hierdoor ontving korenmolen De Goede Hoop in Mijnsheerenland 6.624 euro, papierfabriek De Middelste Molen in Loenen 6.146 euro en molen De Korenbloem in Ulvenhout 4.461 euro. De voorzitter van de Vereniging De Hollandsche Molen, Nico Papineau Salm, reikte aan de vertegenwoordigers van alle molens de geldprijzen uit.

“Teleurgesteld en trots”

“Teleurgesteld maar ook trots zijn we over dit resultaat”, aldus Jan Booden, voorzitter van de Stichting Molens Binnenmaas. “Teleurgesteld omdat wij uiteraard hadden gehoopt die hoofdprijs te hebben gewonnen. Een verschil van 229 stemmen is heel weinig en minder dan 1% van het totaalaantal uitgebrachte stemmen. Het was echt een nek-aan-nekrace. Trots zijn we ook omdat we met heel veel inzet en vrijwilligers dit resultaat hebben bereikt. Wij zijn dan ook dankbaar dat zovelen in de Hoeksche Waard en daarbuiten hun stem hebben uitgebracht op ons project. We hebben met alle publiciteit rond deze Molenprijs de korenmolen De Goede Hoop in wijde omgeving op de kaart gezet”, aldus Booden.

De voorzitter: “Maar we gaan door met de beoogde herstelplannen voor De Goede Hoop. Er zal nu worden bekeken in welke fasen we het herstelproject zullen realiseren. Zeker is dat we de uitvoering van het plan binnenkort zullen starten. We streven ernaar om op de Nationale Molendag 2017 in mei 2017 De Goede Hoop weer werkend aan het publiek te kunnen presenteren”.

Project

Het herstelplan om De Goede Hoop weer te laten draaien richt zich op de werkzaamheden die nodig zijn om:

  • veilig met de molen te kunnen draaien;
  • vrijwilligers en bezoekers een veilig betreden garanderen;
  • ervoor te zorgen dat het monument weer decennialang mee gaat.

Het herstelplan voorziet in het restaureren van de monumentale ijzeren potroeden (wiekenkruis). De meer dan een eeuw oude en 24 meter lange oude roeden zullen elders in Nederland door een gespecialiseerd bedrijf worden gerestaureerd. Daarnaast worden o.a. de vloeren, trappen en de draaiende delen onder handen genomen, waarbij veel aandacht wordt besteed aan de veiligheid van vrijwilligers en bezoekers. Met een schilderbeurt van de romp en het houtwerk aan de buitenkant van de molen zal het project worden afgerond.

Start in december

Het plan voorziet in een start van de werkzaamheden in november/december. In het voorjaar van 2017, bij de Nationale Molendag, zal De Goede Hoop weer draaien! De molenaar van De Goede Hoop, Wim

van der Giesen uit Westmaas, vertelt hoe dringend de uitvoering van de herstelwerkzaamheden is. “Stilstand is achteruitgang. Als een molen al zo lang stil staat, worden onderdelen versneld en in steeds heviger mate aangetast. Een in het oog springend voorbeeld daarvan zijn de roeden. Nu kunnen ze nog gerestaureerd worden, maar langer wachten zou onherroepelijk tot onherstelbare schade hebben geleid”.

Met de uitvoering van het herstelplan is een bedrag gemoeid van € 215.000. Er is – zeker nu – nog een financieel gat ondanks het binnenhalen van de tweede prijs van de BankGiro Loterij Molenprijs. Meer fondsen werven is daarom een ‘must’ om de werkzaamheden volgens plan volledig te kunnen uitvoeren.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren