Orgelconcert Rien Donkersloot in de Laurentiuskerk Mijnsheerenland.

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

15036433_1089071887866621_3196113154656509257_nMIJNSHEERENLAND –  Op zaterdag 26 november organiseert Musica Laurentius weer een orgelconcert; het concert wordt gegeven door Rien Donkersloot. Hij speelt een afwisselend programma dat voornamelijk in het teken van advent staat.

Op het programma staan een tweetal composities die zijn gebaseerd op het lied “Nun komm, der Heiden Heiland”. Luther vertaalde dit lied uit het Latijn; in het Nederlands is het lied bekend als “Kom tot ons, de wereld wacht”. De eerste compositie is van Johann Nicolaus Bruhns; een Noord-Duitse barokcomponist. Hij schreef een uitvoerige koraalfantasie over dit lied. Hierin wordt iedere koraalregel op een aparte manier behandeld. 

Daarnaast klinkt van Johann Lemckert (voormalig organist van de Laurenskerk in Rotterdam) een partita over “Veni redemptor gentium” (de Latijnse titel van het genoemde lied). Lemckert schreef het werk ter gelegenheid van de ingebruikname van het Hoofdorgel van de Laurenskerk. Ook in dit werk worden de mogelijkheden van de melodie volledig uitgebuit. Het stuk begint met een prelude en eindigt met een toccata. De twee middendelen zijn meditatiever van aard.

Naast werken van Bruhns en Lemckert, klinken er ook werken van Johann Sebastian Bach en wel zijn Toccata adagio en Fuga; een monumentaal drieluik in Italiaanse, concertante stijl. In de toccata is er een hoofdrol weggelegd voor het pedaal, het adagio is zeer verstild; de fuga is een brok levendigheid en speelsheid.

Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur. Toegang is € 8,-, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Meer informatie op: www.musicalaurentius.nl


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren