HOEKSCHE WAARD – Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior heeft voor het nieuwe jaar uiteraard een ‘groen en boomvriendelijk’ wensenlijstje opgemaakt. Op bomengebied was het afgelopen jaar niet bepaald een jaar om vrolijk van te worden, dus beter is het om vooruit te kijken naar 2017.
Voor 2017 hoopt ‘Fraxinus Excelsior’ in elk geval op een revival van de Boomfeestdag in de regio. In 2016 waren het eigenlijk alleen de gemeenten Strijen en Korendijk die nog werk maakten van de Nationale Boomfeestdag. Strijen deed dit middels het aanplanten van een flinke groep prunussen in de Strijense Oranjewijk. Beide gemeenten doen dit jaar weer mee met de Boomfeestdag en met meerdere bomen in beide gemeenten. Het zou mooi zijn als ook andere gemeenten in 2017 de draad van Boomfeestdag weer oppakken. De afgelopen vier jaren deden alleen Strijen en Korendijk nog mee en dat steekt toch schril af tegen bijna 80% van de gemeenten in heel het land, die jaarlijks meedoen aan Boomfeestdag. Gelet op alle aandacht voor het klimaat is het ook erg merkwaardig dat de interesse voor deze dag zo terug is gelopen in de Hoeksche Waard, want bomen zijn o.a. belangrijk voor CO2 ‘opslag’ en het afvangen van fijnstof. Verder hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat mensen in een groene omgeving in alle opzichten (zowel fysiek als mentaal) gezonder zijn. Boomfeestdag is van oudsher ook een mooie gelegenheid om de jeugd in contact te brengen met bomen en groen.
Nieuwe aanplant
Door alle werkzaamheden die nodig waren voor de dijkverzwaringen in deze regio zijn er de afgelopen twee jaar veel bomen gesneuveld. In 2017 zal vermoedelijk op flink wat locaties de toegezegde herplant de grond in gaan. Dat betekent dat er aardig wat jonge bomen bij gaan komen in het nieuwe jaar. Verder hoopt ‘Fraxinus Excelsior’ dat er in 2017 nu eindelijk meer aandacht komt voor beeldbepalende en monumentale bomen. Het stopzetten van de beschermende injecties voor oude Hollandse iepen is met name in 2016 dramatisch uitgepakt. Vier van de negen monumentale iepen bij de Mariënhoeve werden ziek en waarschijnlijk ook meerdere exemplaren langs dijken. Als het in dit temp doorgaat met aantasting door de iepenziekte zullen binnen tien jaar vrijwel alle nog resterende vooroorlogse Hollandse iepen uit het landschap verdwenen zijn. Verder was 2016 een jaar waarin ook nog duidelijk werd dat toch een flink aantal bomen langs de N489 zal verdwijnen. Gelukkig hebben de massale protesten hier ook veel bomen kunnen redden en zal er voor elke boom die weg moet herplant komen. Voor de toekomst is ‘herplant’ echter lang niet altijd een logisch alternatief. We vergeten dat het zeker 25-30 jaar zal gaan duren voordat zulke jonge bomen ongeveer net zo waardevol zijn (zowel voor de natuur als wat betreft b.v. CO2 opslag) als de volwassen bomen die geruimd zijn. Willen we ook op lokaal en regionaal niveau het klimaat serieus nemen, dan zullen we zorgvuldiger met bomen om moeten gaan en niet telkens bij plannen voor b.v. wegen tientallen of honderden gezonde bomen gaan kappen
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.