Koninklijke Onderscheiding voor de heer Bervoets

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

OUD-BEIJERLAND – Voor de heer H.J. Bervoets uit Oud-Beijerland was zondag 8 januari 2017 een wel een heel bijzondere dag. Niet alleen vanwege het traditionele nieuwjaarsconcert van ‘zijn’ muziekvereniging Na Lang Streven in Klaaswaal, maar vooral Koninklijke Onderscheiding door de  die hem ten deel viel. Tijdens het concert in sporthal De Bongerd in Klaaswaal reikte locoburgemeester Harry van Waveren de versierselen behorend bij Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit.

Staat van dienst

De heer H.J. (Huib) Bervoets (83) verdiende tot 1996 zijn dagelijks brood als verkoper bij bandenspecialist Hofka in Klaaswaal, maar stak niet alleen daar de spreekwoordelijke handen uit de mouwen. Zijn curriculum vitae schetst het beeld van een man die veel heeft gedaan en betekend voor de samenleving. Het wordt regelmatig gezegd: ‘Er zit muziek in’, maar bij de heer Bervoets was/is dat écht het geval. Een groot deel van zijn vrijwilligersleven speelde zich af bij muziekvereniging Na Lang Streven in Klaaswaal. 

Een overzicht van de activiteiten/vrijwilligerswerk van de heer Bervoets:

  • In 1956 werd het accordeonorkest van Huib Bervoets (Con Amore) samengevoegd met het accordeonorkest van Dirk Koster van NLS Klaaswaal. Huib werd hiervan de dirigent.

Dirigent (’56 – ’72), adviserend bestuurslid (’56 – ’63) en actief lid (vanaf ’98) van de accordeonafdeling van  Na Lang Streven (NLS) in Klaaswaal. Het orkest bestaat niet alleen uit een A-orkest, maar ook uit een B-orkest waar de accordeonisten worden opgeleid. Heel veel kinderen en jongeren hebben onder de bezielende leiding van Huib Bervoets accordeon leren spelen. En ondanks zijn leeftijd is hij nog altijd  actief in het orkest en zal hij zelden een repetitie of een optreden overslaan.
Decorandus schrijft en componeert muziek. Daarnaast verzorgt hij al tientallen jaren muzikale optredens op het vakantieschip van het Rode Kruis. Iets wat hij sinds de eeuwwisseling ook doet bij meerdere zorginstellingen.
Kortom, de naam van de muziekvereniging mag dan gewijzigd zijn… voor de heer Bervoets heeft het begrip Con Amore (Italiaanse muziekterm die vrij vertaald ‘met liefde’ betekent) niets aan kracht en betekenis ingeboet.

  • (1970 – 1993) bestuurslid van de Rabobank in Klaaswaal.
  • (vanaf 2005) vrijwilliger bij stichting Zorgwaard (locatie Zoomhoek). Deze stichting biedt een integraal concept van wonen, welzijn, zorg en dienstverlening aan Hoeksche Waardse inwoners. Huib Bervoets was actief bij de tweedehandsmarkt die wekelijks drie dagen is geopend. Daarnaast geeft hij instructies aan vrijwilligers en buurtbewoners, die – samen met cliënten – gebruik willen maken van de zogenaamde duofiets die gehuurd kan worden. Ook is hij bij de jaarlijkse herfstmarkt te vinden als verkeersregelaar. 

Kortom: de heer Bervoets heeft zich geruime tijd voor de samenleving ingespannen en anderen gestimuleerd. Vanwege de aard, duur, uitstraling en betekenis van zijn activiteiten met name op muzikaal terrein is de heer Bervoets benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Foto: Gerard van der Vlies


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren