25 jaar wisselexposities in Verzorgingshuis Immanuël

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read
De exposities in het oude Immanuël aan het Immanuëlhof trokken ook altijd veel publiek, mede dankzij de openingen.

‘s-Gravendeel – In februari dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat er in het ‘s-Gravendeelse Verzorgingshuis voor het eerst wisselende exposities werden georganiseerd. Dit was nog in het inmiddels gesloopte Immanuël aan het Immanuëlhof, aan de rand van het dorp. Nadat het zorgcentrum (ondertussen onderdeel van Zorgorganisatie Zorgwaard) in 2007 was verhuisd naar ’t Weegje, werden de wisselexposities daar voortgezet. Dit werd mogelijk gemaakt dankzij de toenmalige Christelijke Woningstichting ‘s-Gravendeel.

Het idee voor het organiseren van wisselende tentoonstellingen van met name vrijetijds kunstenaars was afkomstig van de toenmalige directeur van Immanuël; Kees Kurvink. Helaas enkele jaren geleden overleden. Samen met ondermeer de vroegere burgemeester van ‘s-Gravendeel en destijds de voorzitter van de Stichting Vrienden van Immanuël, dhr. Lodder, bedacht hij de opzet van de wisselende tentoonstellingen. De kunstzinnige aankleding van de wanden moest het leven van met name de bewoners, maar ook de medewerksters veraangenamen. En dat lukte. De diverse exposities zorgden daarnaast ook nog eens voor gesprekstof en er kwamen ook mensen op bezoek in Immanuël dankzij de exposities, die anders waarschijnlijk nooit zomaar waren binnengestapt. De eerste exposant van destijds, Arie Pieters uit ‘s-Gravendeel, maakt ook nu nog steeds deel uit van de kunst-commissie van Immanuël/Dienstencentrum ’t Weegje. De grote kracht van de wisselexposities was de diversiteit. De ene keer sierden aquarellen de muren, andere keren olieverfschilderijen, foto’s, tekeningen en ook de Weefkring Hoeksche Waard was een keer te gast in Immanuël.

Honderden exposanten

Sarah Kurvink, dochter van de voormalige Immanuël-directeur Kees Kurvink, exposeerde
haar prachtige foto’s in het nieuwe Dienstencentrum ’t Weegje.

Naast vrijetijds kunstenaars kwamen er ook teken- en schilderclubs langs, fotoclubs en ook was meerdere keren het werk van de cliënten van Gemiva te zien. (Kunstenaars met een verstandelijke/lichamelijke beperking.) Ook de Hoeksche Waardse Teken- & schilderkring was meer dan eens te gast. En zodoende hebben, al dan niet in groepsverband, inmiddels enkele honderden mensen dankzij Verzorgingshuis Immanuël hun werk aan het publiek kunnen tonen. Halverwege de jaren negentig raakten steeds meer zorgcentra geïnteresseerd in de wisselexposities en o.a. in ’t Huys te Hoecke en Avondrust (beide nu ook onderdeel van Zorgwaard) begon men ook met de organisatie van tentoonstellingen. Inmiddels worden er in Verzorgingshuis Immanuël en Dienstencentrum ’t Weegje nog steeds wisselende exposities gehouden. In ’t Weegje in de hal op de begane grond en in Verzorgingshuis Immanuël bij de receptie op de eerste verdieping. De tentoonstellingen zijn nog steeds erg divers en net als in de beginjaren maken vooral vrijetijds kunstenaars uit de eigen regio en het Rijnmondgebied er graag gebruik van. En ook de bewoners van Immanuël waarderen nog steeds de kunstzinnige aankleding van hun wandelgangen.

De exposities in het oude Immanuël aan het Immanuëlhof trokken ook altijd veel publiek,
mede dankzij de openingen.

(Foto’s: Arie Pieters-kunstcommissie.)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren