Ingezonden Brief: Politiek in de Hoeksche Waard neergezet als hobbelpaard!

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

Onderstaande ingezonden brief kregen wij toegezonden door de heer C.F. de Graaf, uit de gemeente Binnenmaas

Politiek in de Hoeksche Waard neergezet als hobbelpaard!

De lezer heeft vaak het gevoel dat door pro-herindelers op een wanhopige en overdreven manier duiding wordt gegeven aan een ondemocratische herindeling dat uiteindelijk niet te duiden valt. De emoties over herindeling of verbeterde samenwerking blijven hoog oplopen. De polarisatie lijkt alle grenzen van waarheden te overschrijden. Het heeft meer weg van verbale Hoeksche Waardse twisten dan van een heftig en verheffend democratisch debat.

Waarnemend burgemeester Hermans van O-B degradeert en diskwalificeert de politiek in de Hoeksche Waard tot een hobbelpaard dat al sinds het begin van deze eeuw staat te hobbelen in een hoek van de kamer. Veel beweging maar geen vooruitgang! Of dit een waarheidsgetrouw beeld is, waag ik te betwijfelen. Alsof de dames en heren politici in de HW, het SOHW (Samenwerkingsorgaan HW), het ROHW (Raadsledenoverleg HW) etc. al jaren op hun handen zitten en er niks uit “hunne poten” komt. Integendeel zou ik zeggen.  De hoofdamazone van het hobbelpaard in de hoek van de kamer in O-B mag dan voor herindeling zijn en ons oproepen om vooral met begrip en gevoel om te gaan met het “kernenbeleid” en behoudt van de diverse identiteiten van de 17 dorpen, maar zij gaat toch bewust voorbij aan het feit dat volgens ons Staatsrecht de vertegenwoordigende democratie heeft gesproken. En juist de vertegenwoordigende democratie is onlangs nog in het provinciehuis in het zonnetje gezet door Jaap Smit (CvK) en de vicevoorzitter van de Raad van State, inhoudende een oproep om meer gewicht toe te kennen aan uitslagen van raadsstemmingen en dus het respecteren van raadsbesluiten van de vertegenwoordigende democratie in de gemeenten, want er moet minder naar het instrument van referenda gegrepen worden. Ook de politiek kan er niet omheen, dat er een meerderheidsbesluit in de HW is genomen via de vertegenwoordigende politiek om NIET te gaan herindelen. De provincie meent, via de Arhi procedure, om desondanks toch te gaan herindelen, zonder dat daar zorgvuldige en steekhoudende argumenten en overtuigende bewijzen tegenover staan. Ook prominente en fervente voorstanders van herindeling hebben deze handelswijze van de provincie in Het Kompas gekwalificeerd als: “ondemocratische beslissing en de provincie heeft de inwoners van de HW voor de gek gehouden.”

De ratio van een herindeling ligt thans verkreukeld onder een stapel verlangens van het maatschappelijk middenveld, bedrijfsleven en ambtelijke instanties. Zij kunnen niet zelf bepalen of herindeling de oplossingsrichting voor de toekomst is. Het merendeel van de inwoners is daarvan niet overtuigd en zij zien schaalvergroting als panacee om bestuurlijke regionale problemen op te lossen niet als juiste oplossingsrichting. En dus zal de vraag om een burgerpeiling alléén maar toenemen, ook in Strijen en Oud-Beijerland. Uit de ingediende zienswijzen kan worden geconcludeerd dat zelfs inwoners uit Strijen en Oud-Beijerland TEGEN een herindeling zijn en dat er een ruime meerderheid zich TEGEN een herindeling heeft uitgesproken. De Tweede en Eerste Kamer zullen, net zoals in 2003, een herindeling volgens ons vigerende Staatsrecht en volgens de vertegenwoordigende democratie moeten afwijzen. Democratie betekent nog steeds dat het volk regeert. Daar zal ook waarnemend burgemeester van O-B zich bij neer moeten leggen en laat zij niet achter een ondemocratische beslissing van de provincie blijven aanhollen. Ga eens praten met en luisteren naar de “samenwerkers”.

C.F. de Graaf, Binnenmaas


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren