WESTMAAS – Dit jaar wordt gevierd dat het 500 jaar geleden is dat de Reformatie in de kerken begon. In dat kader wordt op maandag 21 februari a.s. in Westmaas een lezing gehouden over de relatie tussen de initiator van de Reformatie, Maarten Luther, en zijn latere stadsgenoot Johann Sebastiaan Bach.
Ze veranderden allebei op hun manier de wereldgeschiedenis en woonden ook in hetzelfde Duitse stadje Eisenach. Luther (1483-1546) stelde misstanden in de kerk aan de kaak. Wat dreef hem en wat waren zijn idealen? Wat kunnen we daarvan leren, nu na vijf eeuwen?
Bach (1685-1750) wordt wel de Lutherse prediker bij uitstek genoemd. Bach heeft zijn geloof op onnavolgbare wijze in muziek verklankt. Door zijn muziek zijn velen op een nieuwe manier met het Evangelie in aanraking gekomen. Voor veel Nederlanders is het bezoeken van een uitvoering van de Matthäus Passion een alternatief voor een kerkdienst geworden.
Welke Bijbelse lijnen, Lutherse elementen en piëtistische kenmerken kunnen we onderscheiden in dat muzikale meesterwerk? En hoe konden Luther en Bach uitgroeien tot kroongetuigen van het Europese christendom? Dr. Peter Verbaan, predikant te Ermelo en muziekliefhebber, spreekt daarover op dinsdag 21 februari a.s. in Westmaas tijdens een bijeenkomst die wordt georganiseerd door de Protestantse Gemeente Nieuwland.
Deze avond is toegankelijk voor iedere belangstellende. De bijeenkomst wordt gehouden in gebouw De Munnik, naast de Dorpskerk aan de Breestraat in Westmaas, en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.