Alternatieve burgerpeiling Strijens Belang in strijd met zorgvuldigheid en wet op de Privacy.

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

STRIJEN – De VVD in Strijen maakt bezwaar tegen de door Strijens Belang georganiseerde “alternatieve burgerpeiling” tegen de voorgenomen gemeentelijk herindeling van de Hoeksche Waard. Het is bekend dat Strijens Belang zich niet kan vinden in het voorgenomen besluit en dat deze partij nog poogt invloed uit te oefenen richting Parlementaire behandeling. Op zichzelf achten de Strijense liberalen dit het goed recht van elk individu of organisatie. VVD maakt wel bezwaar tegen de manier waarop de peiling wordt gehouden en stelt dat de Wet op de Privacy wordt overtreden.

In een door Strijens Belang verspreid pamflet worden inwoners opgeroepen hun stem uit te brengen tegen de herindeling. In dit pamflet wordt niet aangegeven hoe de procedure van de peiling verloopt en hoe gewaarborgd is dat de peiling zorgvuldig, correct en fraudebestendig verloopt. Evenmin is aangegeven hoe het toezicht  (notaris?) op de peiling is georganiseerd.

Voor het organiseren van burgerpeilingen gelden landelijk specifieke regels en afspraken met betrekking tot de privacy. Hierbij mogen geen gegevens worden verzameld die herleidbaar zijn tot individuele personen. Om anonimiteit te garanderen dient de mogelijkheid tot herkenning te worden uitgesloten. In de peiling van Strijens Belang wordt “stemmers” nadrukkelijk gevraagd bij het uitbrengen van hun stem naam, adres en mailadres kenbaar te maken. Deze voorwaarde acht VVD in strijd met de wet op de Privacy en door onderzoeksbureaus onderschreven gedragscodes.
De VVD vraagt inwoners goed na te denken of zij deze privacygevoelige gegevens bekend willen maken.

Niet bekend is waarom en met welke intentie Strijens Belang deze voorwaarde heeft opgenomen. Hierover door VVD aan Strijens Belang gestelde vragen worden niet beantwoord.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren