Leerlingen werken aan hun eigen Democracity in Cromstrijen

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

CROMSTRIJEN – Deze week vonden interessante, soms intensieve discussies plaats in de raadzaal van Cromstrijen. En dit keer voerden de raadsleden niet het debat, maar leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen uit Klaaswaal en Numansdorp.

De organisatie ProDemos organiseerde samen met de gemeente voor de tweede keer het spel Democracity in Cromstrijen. Door het spelen van dit spel gingen de leerlingen de uitdaging aan om in de huid te kruipen van de gemeenteraad en samen een eigen stad te ‘bouwen’. Verdeeld in verschillende groepen vormden zij zo hun eigen politieke partij.

Met dit spel deden de leerlingen een eerste ervaring op met de democratische wijze waarop een besluit genomen wordt over welk gebouw of voorziening in Democracity kon komen. De keuze uit welk gebouw of voorziening was heel divers. Van een basisschool, middelbare school tot een universiteit, maar ook een sportveld, brandweer, politiebureau, winkel, fabriek, speeltuin, bos, ziekenhuis en kinderopvang. Met verschillende miniatuur gebouwen werd hun Democracity ook werkelijk in de raadzaal gebouwd.

De leerlingen van De Vliet, De Dubbeldekker, De Bron, De Takkenbosse en de Groen van Prinsterer gingen enthousiast het debat aan en besloten samen, bij meerderheid van stemmen, of een gebouw of voorziening wel of niet in de stad kon komen. Op deze speelse manier leerden de kinderen om te bepalen wat ze belangrijk vinden, dit met elkaar te bespreken en voors en tegens af te wegen.

Naast een medewerker van ProDemos begeleidden ook raadsleden met veel plezier de sessies. Na afloop stelden de leerlingen vragen aan de aanwezige raadsleden, zodat ook de vertaling naar de dagelijkse praktijk gemaakt kon worden. De leerlingen vonden het ontzettend leuk en leerzaam om het spel samen te spelen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren