GOUDSWAARD – Het natuurgebied dat is ontwikkeld in de Leenheerengorzenpolder nabij Goudswaard is klaar. In krap zes maanden tijd heeft de provincie Zuid-Holland deze nieuwe natuurschakel tussen het Spui en het Haringvliet laten aanleggen. Op zaterdag 1 juli haalt aannemer Van den Herik de bouwhekken weg. Daarmee is het gebied officieel toegankelijk voor publiek.
De openstelling valt mooi samen met de start van het seizoen in de Korendijkse Slikken. Het veelbesproken rondje Pit, heeft een nieuwe dimensie gekregen met de komst van het natuurgebied in de Leenheerengorzenpolder. Bezoekers kunnen vanaf de parkeerplaats aan de Westdijk wandelen richting de overdekte vogelkijkhut. Vanaf dit punt kunnen zij genieten van het intergetijdenlandschap waar inmiddels al veel watervogels op zijn afgekomen. Plevieren, kluten, lepelaars en tureluurs zijn er volop te vinden.
Rondje Pit
Vanaf het vogelkijkpunt kunnen bezoekers het wandelpad volgen richting de Spuimonding. “Aan het einde hebben we samen met Natuurmonumenten een aansluiting gemaakt op de wandelroute van de Korendijkse Slikken”, licht Janneke Govers, projectleider van de provincie Zuid-Holland toe. Met deze aansluiting is een wandeltocht van zo’n 2 kilometer te maken en op termijn een ronde van 5 kilometer. “Een echte aanrader voor wie het getijdenlandschap van dichtbij wil beleven.”
Het nieuwe pad rond de Pit biedt volop beschutting zodat je dicht bij de vogels kunt komen. Wie achter de lage kade blijft, heeft genoeg dekking voor mooie waarnemingen als de fuut, plevier, roerdomp, lepelaar en grote zilverreiger. Luister ook naar de zangvogels als de blauwborst, rietgors en kleine karekiet.
Janneke Govers is blij met het resultaat. “Als ik er loop, geniet ik van de weidsheid, de stilte en de zichtlijnen over het Haringvliet en de omliggende natuurgebieden. Het is echt de laatste schakel in een groene ketting. Heel mooi.”
Herstel van Zoetwatergetijdennatuur
De provincie Zuid-Holland heeft de afgelopen 15 jaar tientallen waterrijke natuurgebieden als in de Leenheerengorzenpolder aangelegd tussen de Biesbosch en de Noordzeekust. Alles bij elkaar zo’n 2.000 hectare natuur. Hierdoor heeft het achterland weer contact met de zee en trekken zeldzame vogels en dieren heen en weer. Dat het verbinden van natuurgebieden werkt, blijkt ook in de Leenheerengorzenpolder. Er wonen in de buurt al meerdere beverfamilies en er worden nog steeds ‘woningzoekenden’ gesignaleerd. Die zwemmen langs de oevers op zoek naar een geschikte plek voor een burcht. En ook watervogels in alle soorten en maten trekken op het gebied af. Govers: “Het is een prachtgezicht om deze vogels te zien waden of in volle vlucht tegen de strakblauwe hemel boven het Haringvliet langs te zien trekken. Voor liefhebbers is dit gebied zeker de moeite waard om te verkennen.”
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.