HOEKSCHE WAARD – Met het nieuwe Gebiedsprogramma Hoeksche Waard intensiveren de regio en de provincie hun samenwerking. Doel is ontwikkeling van de regionale economie en vitaliteit, de omgevingskwaliteit en het welzijn van de inwoners van de Hoeksche Waard.
Samenwerking
Naast het Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard en de provincie Zuid-Holland zijn ook OHW (Ondernemersvereniging Hoeksche Waard) en LTO-Noord afdeling Hoeksche Waard betrokken in het proces. Deze partijen gaan samen aan de slag met opgaven aan de hand van vijf thema’s: duurzame landbouw, energie, bereikbaarheid, natuur en recreatie en demografische ontwikkelingen. Het programma speelt in op de toekomst van de Hoeksche Waard waar naar verwachting sprake zal zijn van een bevolkingsdaling, ontgroening en vergrijzing.
Kansen benutten
De ambitie is optimale benutting van de kansen die er zijn om de vitaliteit van het gebied een impuls te geven. Zo wordt er onder meer samengewerkt op het gebied van duurzame en innovatieve landbouw. De Hoeksche Waard kenmerkt zich door een sterke, innovatieve landbouwsector. De regio heeft daarmee alle sleutels in handen om zowel nationaal als internationaal een voorbeeld te zijn als koploper van een duurzame en innovatieve landbouw.
Daarnaast wordt de kwaliteit van bestaande natuur- en recreatiegebieden verbeterd en beter bereikbaar en beleefbaar gemaakt. Bewoners van de Hoeksche Waard en bewoners van het omringende stedelijke gebied kunnen hier recreëren en genieten van de rust en ruimte in het Nationaal Park van wereldklasse Haringvliet-Biesbosch.
Een belangrijke randvoorwaarde om de economische vitaliteit te versterken en de leefkwaliteit te verbeteren, is dat de bereikbaarheid van en in de Hoeksche Waard op orde is. Het gaat hierbij niet alleen om auto-infrastructuur en openbaar vervoer, maar ook om veilige fietsverbindingen voor schoolkinderen en woon-werkverkeer.
De Hoeksche Waard heeft de ambitie om in 2040 een energie-neutrale regio te zijn. Regio en provincie zetten zich hier samen voor in door kansen te benutten en te stimuleren.
De toegevoegde waarde van het gezamenlijke gebiedsprogramma is de integrale opzet en de inzet op het proces bij complexe processen en projecten waarbij diverse partners en organisatieonderdelen van de provincie en de regio betrokken zijn.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.