Industriële verpakking welke speciaal is ontwikkeld om kosten en milieu te besparen, bleek na een door mij bedachte aanpassing uitermate geschikt te zijn voor het maken van afvalbakken om afval te kunnen scheiden, wat inmiddels ook in de praktijk al is bewezen. Gelijksoortige bakken hebben wij al jaren in gebruik voor de opslag van papierrollen voor onze printers. Het idee was visuele eenheid in onze werkruimten, door nieuwe bakken aan te schaffen, waarvan de kwaliteit mij inmiddels bekend was en deze als afvalbakken om te bouwen en te gaan gebruiken hadden we ons doel bereikt.
Eenmaal bij ons zelf geplaatst kregen wij hierover veel positieve feedback van onze bezoekers. Wat mij de inspiratie gaf dit verder uit te bouwen. Inmiddels is er een website en een promotirfilmpje gemaakt en ben ik naast mijn beroep als fotograaf/illustrator bezig deze afavalbakken in de markt te zetten en om te beginnen niet zonder succes (al mag ik dat zelf zeggen). Om meer bekendheid te krijgen probeer ik artikeltjes over deze afvalbakken in de allerlei media en vakliteratuur van bepaalde doelgroepen te plaatsen. Omdat naar mijn idee een artikel eerder wordt gelezen als een duur betaalde advertentie. Ook door het zien van de afvalbakken op locaties waar ze reeds zijn geplaatst komt er feedback en zelfs nieuwe opdrachten. Ook het zien en voelen is een belangrijke factor om klanten te inspireren wat betekend dat we ze ook op beurzen gaan presenteren en proefplaatsingen in openbare ruimten willen gaan doen.
De afvalbakken zijn vervaardigd uit 7 laags verlijmd Kraftliner karton en door hun basis constructie ooersterk. Deze afvalkbakken worden nu al op diverse locaties gebruikt voor verschillende afvalstromen, in de vorm van een stand alone afvalbak of als een milieulstraatje in een kantoor, school of openbare ruimte. Zo heeft bijvoorbeeld een milieustraatje het voordeel dat er geen prullenbakken meer bij/onder bureau’s behoeven te staan. en dat de medewerkers verplicht zijn te lopen als zij afval hebben op hun werkplek, wat ook weer ergonomisch verantwoordt is, men zit niet meer continu achter een bureau en men heeft tussentijds lichaamsbeweging.
De kanalen welke ik gebruik en verder uit wil buiten om mijn afvalbakken te verkopen zijn: via internet, social media en gedrukte media waar ik contacten zoek met de facilitaire afdelingen van bedrijven en organisaties en het MKB. Zo hebben wij inmiddels de Erasmus Universiteit te Rotterdam als klant mogen verwelkomen, welke na een uitgebreide test van mijn product inmiddels 2 grote opdrachten heeft geplaatst. Verder wil ik via deze media naast de scholen welke ik al heb voorzien van afvalbakken nog meer scholen gaan benaderen, om ook de jeugd bewust te leren omgaan met het milieu waarvan afvalscheiding op school dan weer een mooie stap in de goede richting is voor de wereld van morgen.
Zie hieronder de technische omschrijving en de milieuaspecten van mijn product.
De afvalbakken kenmerken en onderscheiden zich door de volgende eigenschappen:
* Trendy uiterlijk en een natuurlijke uitstraling
* Afmetingen: 370 x 370 mm en hoog 260 tot 1200 mm
* Volumes: variërend van 20 tot 150 liter
* Materiaal: meerlagig Kraftliner, klimaatvast verlijmd
* De basis box bevat diverse keurmerken: Hoogste UN-keurmerk, Resy toegelaten, FSC, OK biobased
* Invallend deksel geeft een glad buiten oppervlak
* Eenvoudig te openen en te sluiten
* Gemakkelijk hanteerbaar door afgeronde hoeken
* Hoge drukweerstand bij stapeling tot wel 400 kg
* Optimaal volumegebruik bij transport/opslag
* 100% recyclebaar
MILIEU EN DUURZAAMHEID
Onze afvalboxen zijn gemaakt van mono materiaal kraftliner, dit is een ´virgin´ en zuivere papiersoort welke afkomstig is van bomen, alles FSC goedgekeurd, de bomen worden dus herplant. Dit kraftliner maakt dat de boxen zeer geliefd zijn voor recycling doeleinden, omdat de vezels nog lang zijn. Daarnaast is de grondstof zuiver, zeer sterk en vrij ongevoelig voor vocht (het gedraagt zich nog als hout). De lijm is een voedsel goedgekeurde versie. De productie van de boxen is schoon, vrijwel zonder CO2 emissie. De enige avalstoffen zijn stukjes stansafval welke weer gerecycled worden. De boxen zijn CO2 negatief. In feite is voor het uiteindelijke eindproduct meer CO2 uit de lucht genomen dan neutraal. (de CO2-opname, de carbon footprint, is ongeveer: 8,30 – 0,75 – 0,30 = 7,25 kg CO2 / kg). Het begint bij de grondstof, de boom. Een boom haalt 8,3 kg CO2 uit de lucht voor iedere kg hout. Ter vergelijking: de productie van een kg metaal geeft een emissie van 3,2 kg CO2 / kg. De omvorming van hout naar papier Kraftliner geeft wel een emissie van CO2 maar is zeer beperkt. De papierindustrie plant meer bomen dan zij oogst. Met de opname van CO2 door die bomen wordt de emissie van de productie grotendeels geneutraliseerd, maar dat rekenen we even niet mee. De CO2 emissie vrijkomend door de omvorming van hout Kraftliner zit op max. 0,75 kg CO2 voor een kg papier. De CO2 emissie vrijkomend door de omvorming van Kraftliner naar de box, als eindproduct, zit rond de 0,30 kg CO2 voor 1 kg papier. Na gebruik kan het nog vele malen hergebruikt worden, daarna volgt diverse malen recycling als papier, totdat de vezels te kort worden. Dan is de bio industrie of verbranding met warmte opbrengst een mooie milieu vriendelijke oplossing. Daar zal dan wel weer een deel CO2 vrijkomen.
Zo wordt een natuurproduct wat milieuvriendelijk is verwerkt ingezet om ook nog eens het milieu te sparen. En na jaren van gebruik is de afvalbak 100% recyclebaar.
Steun dit project
Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.