Wat kost een huisdier? Onderzoek naar kosten van een kat en hond.

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Regio – Aankomende woensdag op 4 oktober is het Werelddierendag. Nederlanders bezitten 1.6 miljoen honden en 2.9 miljoen katten. Besparingsplatform Actiecode.nl zocht uit wat de gemiddelde kosten zijn van een kat en hond als huisdier.

Het begint bij een kopen van een huisdier. Het adopteren van een hond uit een asiel kost tussen de €60 en €200, een kat kost daar tussen de €30 en €70. Wanneer je rashond- of kat koopt ben je veel meer kwijt. De prijzen lopen gemakkelijk op tot €800. Zeker wanneer het een zeldzaam ras betreft.

Daarnaast zijn er ook nog eenmalige kosten wanneer je een hond en/of kat neemt. Denk hierbij aan een medische check, attributen zoals een mand, halsband, waterbak etc., eventuele castratie, puppy training en een chip. Sommige kosten zijn optioneel maar bijvoorbeeld het chippen van een hond is in Nederland verplicht. De kosten hiervoor zijn ongeveer €500 voor een hond en €150 voor een kat.

Onvermijdbaar zijn de jaarlijkse kosten voor bijvoorbeeld voedsel, vaccinaties, ontwormen, dierenarts bezoekjes, belastingen, trimmen en meer. De gemiddelde kosten hiervoor zijn bij een hond €1000 per jaar en €650 voor een kat. Dit loopt dan bij de gemiddelde levensduur van een hond op tot €14.000 en bij een kat €10.000.

Hondenbezitters zijn in de meeste gemeenten verplicht belasting te betalen. Deze belasting is recentelijk door 144 gemeenten afgeschaft. In de overige gemeente betaal je dit nog wel. In Gorinchem betaal je per jaar €124 per jaar voor je eerste hond, in Groningen €117,60 en €102,20 in Rotterdam. Het bezitten van meerdere honden is duurder. In Heerlen betaal je voor je derde hond €443,50 belasting per jaar.

Er zijn verschillende manieren om de kosten van een huisdier laag te houden. Je kunt bijvoorbeeld voordeelverpakkingen voedsel kopen en de aanbiedingen goed in de gaten houden. Sommige dierenartsen geven ook korting op het chippen van je huisdier op dierendag of tijdens ‘de week van het huisdier’. Een goede verzekering van je hond of kat kan bij veel bezoeken aan de dierenarts ook geld besparen.

Infographic:

Kaart:


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren