Mijnsheerenland – Zaterdag 28 oktober: Orgelconcert in het teken van Luther.

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read
MIJNSHEERENLAND – Op zaterdag 28 oktober organiseert Musica Laurentius een orgelconcert; het concert wordt gegeven door Martien de Vos en Rien Donkersloot.
Het programma staat in het teken van liederen van Maarten Luther; dit in het kader van de viering van 500 jaar reformatie. Luther propageerde de gemeentezang niet alleen sterk, maar leverde ook zelf een belangrijke bijdrage aan het liedrepertoire. Hij componeerde diverse melodieën en schreef ook liedteksten.

Tijdens het concert klinken composities die zijn gebaseerd op koralen van Luther. Zo schreef Johann Nikolaus Hanff, o.a. organist in Hamburg, een aantal koraalbewerkingen op psalmliederen van Luther. Zo klinken o.a. “Erbarm dich mein, o Herre Gott” (ps. 51) en “Ach Gott, vom Himmel sieh darein” (ps. 12). Van de componist Franz Tunder klinkt een geraffineerde koraalfantasie; de melodie van dit pinksterlied wordt regel voor regel behandeld. Verder klinkt er een werk van Piet Kee over het koraal “Aus tiefer Not schrei ich zu dir”.

Martien de Vos zal het programma openen met Buxtehude’s monumentale preludium in g moll. Verder zullen beide organisten improviseren op een Lutherlied. Voor de meeste mensen is “Ein feste Burg” het Lutherlied bij uitstek geworden, daarom besluit Rien het programma met de monumentale koraalfantasie van Max Reger. Reger, zelf katholiek, wist zich goed raad met deze melodie en componeerde een monumentaal en virtuoos werk, dat nauw betrokken is op de tekst van het lied.

Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur. Toegang is € 8,-, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

Meer informatie op: www.musicalaurentius.nl

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren