Gemeente Cromstrijen koopt Fort Buitensluis

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Fort Buitensluis in Numansdorp - Foto Jan Jonas
Fort Buitensluis in Numansdorp – Foto Jan Jonas

CROMSTRIJEN – Het is een missie waar een lange adem voor nodig was, maar hij is (bijna) geslaagd. In 2014 verklaarde het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) Fort Buitensluis overtollig en maakte de gemeente Cromstrijen haar interesse tot overname bekend. Nu, na bijna vier jaar ontving de gemeente begin oktober de koopaanbieding. De gemeenteraad kan in haar vergadering van 7 november nog wensen en bedenkingen meegeven aan het college. De echte overdracht van Fort Buitensluis vindt plaats in december 2017. 

Met de voorgenomen ondertekening van de koopakte gaat een grote wens in vervulling van wethouder Hans Flieringa. “Met het prachtige Fort Buitensluis hebben wij een echte toeristische trekpleister binnen onze gemeentegrenzen”, aldus wethouder Hans Flieringa. “Het fort heeft bijzondere cultuurhistorische waarde en biedt ontzettend veel mogelijkheden. Wij hebben veel ambities op het gebied van toerisme en recreatie. En daar speelt het fort een prominente rol in.”

Tijdelijk beheer 

Sinds 1 januari 2015 beheert Stichting Fort Buitensluis het Fort in opdracht van het RVB. Zij zetten zich daarbij in voor het behoud van het fort waarbij zij zich richt op onderhoudswerkzaamheden en restauratiewerkzaamheden. Het werk dat zij verrichtte sinds 1 januari 2015 is aanzienlijk en leidde ertoe dat het fort tijdens diverse open dagen te bezoeken is. Bezoekers kunnen nu wandelen langs verschillende gebouwen, ‘varen’ met een trekpontje en bij de uitzichtpunten plaatsnemen op een van de zitbankjes om te genieten van de mooie omgeving en het uitzicht over het Hollandsch Diep.

 

Toekomst

De ontwikkeling van Fort Buitensluis moet een bijdrage leveren aan de kernwaarden van de gemeente Cromstrijen en de zuidrand van de Hoeksche Waard. Om deze reden stelde de gemeenteraad kaders vast waarbinnen ontwikkeling plaats mag vinden. Stichting Fort Buitensluis is gesprekspartner van de gemeente voor het beheer van het fort na verwerving.

Financiële impuls 

Onlangs gaf gedeputeerde Janssen van de provincie Zuid-Holland aan dat Fort Buitensluis speciale aandacht heeft van de provincie Zuid-Holland. In hun begroting staat dat zij ‘laten nagaan of het fort op innovatieve wijze kan worden herbestemd’. Samen met de provincie en Stichting Fort Buitensluis kijkt de gemeente nu naar de ontwikkeling van het Fort.

 

Investeren in Cromstrijen…. 

De raad stelde € 210.000,- beschikbaar voor de aankoop van het fort en € 100.000,- voor de ontwikkeling. De verwerving en ontwikkeling van Fort Buitensluis is onderdeel van de vitaliseringsagenda die de gemeenteraad vaststelde. Met deze agenda  investeren wij 10 miljoen euro. Dit doen wij op de thema’s leefomgeving, verkeer, veiligheid, sport, recreatie, economie en duurzaamheid. Op deze manier maken wij Cromstrijen vitaal en sterk voor de toekomst …omdat we van onze dorpen houden!


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren