Gemeente Cromstrijen krijgt dekkend AED-netwerk, Idee van bewoners wordt werkelijkheid

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

Cromstrijen – De gemeente Cromstrijen is voornemens om begin 2018 een gemeente-dekkend AED-netwerk in te richten. Dit voorstel wordt in november in de commissie besproken. In december neemt de raad hierover een besluit. Aanleiding voor dit voorstel is dat in 2016 een groep bewoners uit Numansdorp samen met de stichting Hartveilig Wonen de wens heeft uitgesproken een dekkend netwerk van AED’s (Automatische Externe Defibrillators) op te zetten.

Dit netwerk bestaat uit AED’s die binnen een straal van ongeveer 250 meter 24 uur per dag, zeven dagen per week, bereikbaar zijn. De gemeente heeft deze wens omarmd. Naar verwachting wordt begin 2018 het AED-netwerk in Cromstrijen uitgerold. In totaal zijn er 19 AED’s nodig om Numansdorp en Klaaswaal zo Hartveilig mogelijk te maken.

Veiligheid en vitaliteit staan voorop

Het college van B&W van de gemeente Cromstrijen is erg trots dat zowel Numansdorp als Klaaswaal straks beschikken over een AED-netwerk. Burgemeester Jan Luteijn: “Als gemeente vinden we het belangrijk samen met de bewoners te werken aan de veiligheid in de wijken. Daarnaast staan we met onze gemeente vooraan waar het gaat om de veiligheid en vitaliteit van onze inwoners. Dit initiatief had niet verder uitgewerkt kunnen worden zonder medewerking van de bedrijven die hun gebouwen en/of AED’s beschikbaar stellen. Ik ben hen, en ook de inwoners die met hun idee naar de gemeente zijn gekomen, daar dan ook erg dankbaar voor.”

In totaal zijn er tot nu toe 19 bedrijven en instellingen die hun medewerking hebben toegezegd. Dit houdt in dat zij ofwel hun gebouw of AED beschikbaar stellen voor dit netwerk. Daar waar er geen AED voorhanden is, schaft de gemeente die aan.

Uw bijdrage is van levensbelang

Landelijk gezien worden dagelijks 35 mensen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis (bron: www.hartstichting.nl). Als zij binnen zes minuten geholpen worden door middel van reanimatie (al dan niet met defibrillatie) is de kans op herstel van het hartritme groot. Met dit AED-netwerk wordt de kans om op tijd gereanimeerd te worden, vergroot.

Heeft u een AED en wilt u die beschikbaar stellen voor het AED-netwerk? Of weet u hoe u moet reanimeren en heeft u een AED-certificaat? Meldt u dan aan via de site www.hartveiligwonen.nl of via de site van de Hartstichting (www.hartstichting.nl). Met uw aanmelding breiden we het AED-netwerk verder uit.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren