HOEKSCHE WAARD – Op 1 november vond de aftrap plaats van de campagne ‘Lang Leve Thuis’ in de regio Hoeksche Waard. Dit werd feestelijk gevierd met zo’n 40 inwoners, initiatiefnemers en vertegenwoordigers uit de Hoeksche Waard. Lang Leve Thuis richt zich erop om zo veel mogelijk mensen in de Hoeksche Waard aan het denken te zetten over hun toekomstige woonsituatie. Een toekomst waarin zij nog vele jaren comfortabel en veilig in hun eigen vertrouwde huis blijven wonen. Daarom is het goed om nú al na te denken of de woning wel geschikt is om oud in te wonen. Dit kan door deze ‘levensloopbestendig’ te maken.
De campagne is een gezamenlijk initiatief van de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard en verschillende maatschappelijke partners, met steun van de provincie Zuid-Holland. Door inspirerende verhalen en tips van echte Hoeksche Waarders over levensloopbestendig wonen te delen, creëren zij bewustwording onder de inwoners over de (on)mogelijkheden van het langer thuis wonen. Piet van Leenen, wethouder Wonen Oud-Beijerland, en Arie Mol, wethouder Sociaal Domein gemeente Binnenmaas, trapten de campagne feestelijk af met de lancering van de bijbehorende website www.langlevethuis.info. Deze website is een verzamelplaats van verhalen, nieuwtjes en tips over hoe men zo lang mogelijk veilig en comfortabel zelfstandig kan blijven wonen. Via de website is een folder te downloaden met informatie en tips over levensloopbestendig wonen, kan de basiskennis hierover getest worden en er is zelfs een gratis woonscan aan te vragen.
Gratis woonscan door vrijwillige woonconsulent
Rob Bergevoet, vrijwilligerscoördinator Welzijn Hoeksche Waard, over de gratis woonscan: “We bieden inwoners van de Hoeksche Waard de mogelijkheid om een gratis scan van hun woning te laten maken door de vrijwillige woonconsulenten. Zij brengen in kaart welke aanpassingen eventueel nodig zijn. Zij werken daarbij nauw samen met Wmo Hoeksche Waard.” Op een oproep in de media reageerden tot nu toe zes vrijwilligers, die op het eiland worden ingezet. De kick-off bijeenkomst werd vooraf gegaan door een eerste opleidingsdag voor de nieuwe woonconsulenten. Zij worden getraind in het uitvoeren van de woningscans en staan te popelen om te starten. “Ze kunnen snel aan de slag”, vervolgt Rob, “we hebben, zelfs al voor de campagne officieel van start ging, gemerkt dat er interesse voor de scan is. Daarom zijn we op zoek naar nog meer vrijwilligers, die de woonscans kunnen gaan uitvoeren en op beurzen en markten inwoners uit de Hoeksche Waard willen informeren over de campagne. Mensen kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar [email protected].”
Uniek als Hoeksche Waard
Piet van Leenen: “Het aantal ouderen in de Hoeksche Waard blijft toenemen. Ook de behoefte aan zorg groeit. Samen met het maatschappelijk middenveld moeten we zorgen voor voldoende geschikte woningen om alle inwoners te huisvesten. Daarom moet er ook een impuls worden gegeven aan het aanpassen van particuliere woningen, zodat deze voldoende levensloopgeschikt zijn. Dat is best een opgave, de urgentie moet in een vroeg stadium gevoeld worden. Als gemeenten in de Hoeksche Waard voelen we ons verantwoordelijk voor deze opgave. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen op een goede manier zelfstandig thuis kunnen blijven wonen? Ook als zij een lichamelijke beperking hebben? Gedreven vanuit de Regionale Woonvisie 2030 gaan we gezamenlijk de uitdaging aan om de verbinding te leggen tussen steen en mensen. Met Lang Leve Thuis presenteren we gezamenlijk iets unieks en daar mogen we met zijn allen best trots op zijn.” Arie Mol sloot de avond af met het bedanken van de inwoners uit de Hoeksche Waard, die als ambassadeurs voor Lang Leve Thuis hun verhalen en tips delen over levensloopbestendig wonen. Ook feliciteerde hij de zes vrijwilligers met hun nieuwe rol als woonconsulent. “Jullie zijn de voelsprieten in de samenleving voor wat er allemaal mogelijk is op het gebied van levensloopbestendig wonen. ”
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.