Vier woensdagen in Adventstijd: EVENSONG

Redactie Hoeksch Nieuws
2 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Een nieuw initiatief van vier kerken in de Hoeksche Waard heeft geleid tot een samenwerking om in de Adventstijd vier keer een Evensong te organiseren. Een Evensong is, zou je kunnen zeggen, de protestantse versie van de Vesper. Ze komt uit de Engelse traditie. Een Evensong is een viering waarin muziek en lezingen uit de Schrift centraal staan. Een preek ontbreekt daarbij. De Evensongs zijn telkens gepland op een woensdag: 29 november en daarna 6, 13 en 20 december, achtereenvolgens in de (hervormde) kerk van Puttershoek, Mijnsheerenland, Maasdam en Westmaas. Op 29 november verleent Vocalis uit Schiedam medewerking, de week daarna geldt dit voor Psallite Deo uit Heinenoord, waarna op 13 december kwartet Sine Nomine in Maasdam zal acteren. De laatste avond (Westmaas) treed op het Vrouwenensemble onder leiding van Mariët Kaasschieter.

De liturgie van de ‘choral evensong’ is al eeuwenlang dezelfde en kent als vaste onderdelen psalmen, twee schriftlezingen (‘Lessons’),  ‘canticles’ t.w. Magnificat (loflied van Maria) en het Nunc Dimittis. (lofzang van Simeon). De muziek is in de choral evensong de religieuze en artistieke voertaal. De choral evensong heeft een lange geschiedenis, die terug gaat tot de vroege middeleeuwen. In het Book of Common Prayer uit 1642 wordt een vaste volgorde beschreven voor het vieren van de choral evensong. Het Book of Common Prayer is de gemeenschappelijke titel van een aantal gebedenboeken van de Kerk van Engeland en van andere Anglicaanse kerken, gebruikt door de Anglican Communion. Het eerste boek, verschenen in 1549, tijdens de regering van Edward VI, was een product van de Engelse Reformatie na de breuk met Rome. 

Wilt U een interessante  doordeweekse woensdagavond dan bent U van harte welkom. Aanvangstijd is 19.30 uur

Meer informatie vind U op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/EvensongHoekscheWaard/ 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren