Hoeksche Waard – Wat is het belang van akkerranden voor de biodiversiteit en de landbouw in de Hoeksche Waard? Om deze vraag zo goed mogelijk te onderzoeken hebben diverse organisaties, samen met agrarische bedrijven de handen in een geslagen. Het gaat hierbij om het Ministerie van I&M, SOHW, Stichting Veldleeuwerik, CCHW, HWL, PPO Westmaas, Stichting EIS en de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Het resultaat van dit project moet een belangrijke ondersteuning vormen voor maatregelen die genomen worden ter ontwikkeling van een duurzame landbouw met voordelen voor maatschappij en agrarische ondernemers. Het biedt mogelijkheden om de effectiviteit van maatregelen op bedrijfs- en landschapsniveau te evalueren, zodat de uitvoering zich kan richten op het opschalen van effectieve ingrepen gebaseerd op een breed draagvlak onder agrariërs.
Akkerranden, gewas-vrije stroken meestal langs sloten of andere watergangen, kunnen vele functies vervullen. Zo vormen ze een buffer tussen gewas en sloot, waardoor ze emissies van nutriënten en gewasbeschermings-middelen naar het oppervlaktewater beperken. Afhankelijk van de planten die zijn ingezaaid kunnen ze ondersteuning bieden aan nuttige organismen zoals bestuivende insecten en natuurlijke vijanden van plagen, maar ook aan akkervogels en andere fauna. In een tweejarig (2017 – 2018) project worden de effecten van de akkerranden op al de verschillende functies onderzocht. De eerste voorlopige resultaten van dit project geven aanwijzingen dat (bloemrijke) akkerranden de diverse functies ook daadwerkelijk kunnen vervullen.
Zie voor voor het hele bericht: samenvatting monitoring 2017
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.