Slotmanifestatie Sara Jaar

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

HEINENOORD – Museum Hoeksche Waard vierde in 2017 het Sara jaar naar aanleiding van de 350ste geboortedag van Sara Louisa du Faget van Assendelft, de laatste Ambachtsvrouwe van Heinenoord. Zij erfde in 1764 als enigst kind de rechten, land en goederen in de ambachtsheerlijkheid Heinenoord en liet drie jaar later het bestaande ambachtsheerenhuis vrijwel opnieuw optrekken tot het statige Hof van Assendelft. Reden voor het museum een tweede boekje uit te brengen ‘Het Hof van Assendelft. Als muren konden spreken’, dat het hele verhaal vertelt over ‘t Hof.  

Het Sara jaar werd geopend op 25 maart 2017, waarbij het eerste boekje in de museumreeks ‘Sara, Vrouwe van Heinenoord. Een waargebeurd verhaal’ werd uitgereikt aan de stand-in van Sara, Nel Slingerland, die haar rol van Hare Hoogmogende met verve speelt. Beide boekjes zijn te koop in de museumwinkel voor €2,50. Dichteres Ingrid van den Oord berijmde Sara’s leven onder de titel ‘On va encore chez Sara demain’. Verder stonden lezingen en een concert in de Hervormde Kerk te Heinenoord op het programma.Omdat Sara in 1766 wonderkind Wolfgang Amadeus Mozart ontmoette, stond zijn muziek op de lessenaar. Tijdens het Sara jaar werden verder een fietstocht georganiseerd “Met Sara op tournee”, de kamers van Sara verder aangevuld en een portret wedstrijd uitgeschreven voor de basisscholen in de Hoeksche Waard. Uit maar liefst 150 inzendingen moesten juryleden een keuze maken. Vrijwilligers maakten een poppenhuis waar kinderen mee mogen spelen en er is een bouwplaat ontwikkeld, beiden naar voorbeeld van ‘t Hof van Assendelft.                                                                                                         

Op 25 november 2017, precies drie dagen voor haar verjaardag op de 28ste werd het Sara jaar afgesloten. Met de onthulling van een nieuw naambord voor het laantje dat ‘t Hof van Assendelft verbindt met het tweede museumgebouw Boerderij Oost-Leeuwenstein blijft vrouwe Sara voorgoed in beeld. De onthulling van het naambordje werd verricht door de huidige vrouwe van Heinenoord (Binnenmaas) mevrouw Greet Borgdorff.

Het Sara High Tea arrangement blijft bestaan, ook na het Sara jaar.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren