Gebundelde krachten om schulden en huisuitzettingen te voorkomen

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

HOEKSCHE WAARD – De vijf gemeenten in de Hoeksche Waard, HW Wonen, Dienst Gezondheid & Jeugd, Humanitas, Welzijn Hoeksche Waard en Werk & Inkomen Hoeksche Waard (WIHW) werken samen om huishoudens met (beginnende) financiële problemen eerder te signaleren en erger te voorkomen. De partijen hebben op 4 januari 2018 hierover afspraken gemaakt in een convenant.

Vroegsignalering
De professionals en vrijwilligers van de organisaties zetten in op een vergrootte alertheid op schulden en andere samenhangende problemen. Problemen willen ze zo vroeg mogelijk opsporen zodat mensen zo zelfredzaam mogelijk kunnen meedoen aan de samenleving. Ook verwijzen zij inwoners naar elkaar voor ondersteuning bij specifieke problemen. Na de goede ervaringen met een eerder convenant tussen de gemeenten, HW Wonen, Dienst Gezondheid & Jeugd en WIHW, wordt de samenwerking nu uitgebreid met Humanitas en Welzijn Hoeksche Waard.

Bewustzijn vergroten
1 op 5 huishoudens in Nederland kampt met financiële problemen. Slechts een klein deel daarvan zoekt hulp. Een groot gedeelte schaamt zich, durft er niet voor uit te komen, probeert het alleen op te lossen of verbergt de problemen. Door middel van (groeps)voorlichting willen de partijen het bewustzijn rondom schulden en hoe je ervan afkomt vergroten, met speciale aandacht voor jongeren.

Ook werkgevers hebben een rol te vervullen. Bijna 60% van alle bedrijven heeft één of meer werknemers met schulden. De convenantpartners gaan werkgevers voorlichten over de mogelijkheden die er binnen de Hoeksche Waard zijn om financiële problemen aan te pakken. Op hun beurt kunnen zij dan hun werknemers verwijzen naar één van de convenantpartners als blijkt dat ze hun geldzaken niet op orde hebben.

Daarnaast kunnen mensen nu al op de website van WIHW gratis en anoniem online budgethulp krijgen met de geldplannen van Startpunt Geldzaken. De geldplannen zijn beschikbaar voor huishoudens in verschillende omstandigheden en bieden adviezen voor omgaan met geld, bespaartips en informatie over regelingen.

Aanpak
Wanneer convenantpartners in de praktijk zien dat mensen moeite hebben met rondkomen of te maken krijgen met inkomensdaling, dan wordt via WIHW budgetadvies en mogelijk een budgetcursus geregeld. Bij een huurachterstand neemt HW Wonen in een vroeg stadium contact op om tot een oplossing te komen.

Indien er andere hulpverlening nodig is, vindt er een verwijzing plaats. Zo kunnen inwoners van de Hoeksche Waard voor het invullen van formulieren terecht bij Welzijn Hoeksche Waard of Humanitas. Als er hulp nodig is bij het ordenen van de administratie en het inzichtelijk maken van inkomsten en uitgaven, wordt er ondersteuning van de thuisadministratie van Humanitas ingezet.

Als er sprake is van schuldenproblematiek, vindt er direct een verwijzing plaats naar de afdeling schulddienstverlening van WIHW. Professionele schulddienstverleners beoordelen dan welk bemiddelingstraject bijdraagt aan een structurele oplossing. Bij multi-problematiek kan ook de expertise van één van de andere convenantpartners ingezet worden.

Samenwerken
Inwoners van de Hoeksche Waard met een hulpvraag staan centraal in de samenwerking. Door de samenwerking zorgen de partners onderling voor een oplossing op diverse problemen. De partners kijken verder dan hun eigen expertise en zorgen dat professionals in contact komen met elkaar. Kennis wordt uitgewisseld en onderhouden. Persoonlijke gesprekken met klanten en korte lijnen onderling voorkomen problemen vroegtijdig.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren