Lezing over erfvogels in Klein Profijt

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Foto: Grauwe vliegenvanger met prooi
Foto: Grauwe vliegenvanger met prooi

OUD-BEIJERLAND – Op maandag 15 januari geeft Jaap Graveland een lezing over erfvogels, bedoeld voor erf- én tuineigenaren. Jaap is coördinator van de erfvogelwerkgroep van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK).

Erven in het buitengebied zijn vaak rijk aan vogels. Zo’n veertig soorten zijn geheel of grotendeels afhankelijk van de inrichting en beplanting op de erven. Daartoe behoren bekende soorten als de uilen en de zwaluwen, maar ook soorten als ringmus, grauwe vliegenvanger en spotvogel. Door modernisering van de erven neemt voedsel, nest- en schuilgelegenheid af. Aan de andere kant neemt de belangstelling toe voor natuur dicht bij huis. Dat bewijst bijvoorbeeld de populariteit van tuintelling.nl. Veel mensen willen best wat voor de vogels doen, maar weten niet hoe ze dat moeten aanpakken.

Daarom heeft Jaap in de Krimpenerwaard met ondersteuning van provincie en Vogelbescherming drie jaar geleden het project ‘Geef uw erf vleugels’ gestart. Erfeigenaren krijgen daarin advies over een vogelvriendelijke inrichting van hun erf, met een cursus en door erfbezoeken. Ondertussen doen 70 erfeigenaren mee en breidt het project zich uit naar de bebouwde omgeving. Zo hangt er sinds kort een kerkuilkast in de toren van historische hervormde kerk in Haastrecht. Andere werkgroepen werden hierdoor geïnspireerd en ondertussen lopen er ook erfvogelprojecten in het Rottemerengebied en de Lopikerwaard.

De lezing laat zien welke soorten voorkomen op de erven (meer dan u denkt, voor velen een eye opener), welke eisen ze stellen en hoe u daar met inrichting en beplanting rekening mee kunt houden. Toe te passen plantensoorten passeren de revu, en natuurlijk beheer en onderhoud.

Op basis van de 70 erfbezoeken en als vogel- én tuinliefhebber brengt Jaap een schat van ervaring mee. Het gaat bij de planten niet alleen om hun waarde voor de vogels, maar ook over sierwaarde, inpasbaarheid en hoeveelheid onderhoud. De lezing gaat ook op die aspecten in.

Op https://www.nvwk.nl/werkgroepen/erfvogelwerkgroep staat veel informatie over het project, een uitgebreide plantenlijst, oefenmateriaal en meer. Maar kom vooral naar de lezing, dan hoort u het uit de eerste hand en wilt u gelijk aan de slag.

  • Plaats van de lezing: Bezoekerscentrum Klein Profijt.
  • Adres: Zalmpad 11, 3261 MD Oud Beijerland.
  • Datum en Tijd: maandag  15 januari 2018, 20 uur
  • Kosten: Leden HWL 2€, niet-leden 3€, kinderen gratis.

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren