Dekkend reanimatienetwerk in Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

OUD-BEIJERLAND – Een bos bloemen en een veelvoud aan complimenten en waarderende reacties vielen de leden van de werkgroep Hartveilig Wonen Oud-Beijerland ten deel tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis. Het is duidelijk: wethouder Ina van der Werf-Weeda is dankbaar voor de inzet van de werkgroep en niet minder trots op het bereikte resultaat. Want dankzij hun inspanningen draagt Oud-Beijerland vanaf nu met ere het predicaat ‘hartveilig’. “Dat is een pak van mijn hart als portefeuillehouder zorg”, aldus wethouder Van der Werf.

Netwerk

Sinds 1 februari beschikt Oud-Beijerland namelijk over een dekkend netwerk van AED’s en ruim 300 (331 om precies te zijn) vrijwilligers die kunnen reanimeren. En dat binnen twee jaar na de start van het project Hartveilig Wonen… Krijn van Oost, trekker van de werkgroep en vrijwilliger van het eerste uur, steekt zijn enthousiasme over het slagen van ‘zijn’ missie niet onder stoelen of banken. “Voldoening, is het hierbij passende woord”, zegt Krijn met een brede glimlach. Het levert hem bijval op van regisseur volksgezondheid Anke Naaborgh, die vanuit gemeente Oud-Beijerland de werkgroep faciliteert.  

Twee sporen

Krijn van Oost: “Het was ons vanaf de start in 2016 al duidelijk dat Hartveilig Wonen niet alleen goed functioneert met voldoende vrijwilligers, maar ook in grote mate afhankelijk is van 24/7 beschikbare AED’s. Onze werkgroep zette zich daarom met enthousiasme in op dit ‘twee sporen’ beleid. Het bouwen aan een dekkend reanimatienetwerk door voldoende vrijwilligers en AED’s. Het geeft ons dan ook heel veel voldoening dat we dit nu hebben bereikt. Want het is echt waar – ik heb het van nabij meegemaakt – het kan het verschil betekenen tussen leven of dood”. 

AED

Hoe krijg je voldoende 24/7 beschikbare AED’s? Krijn: “Nou, dat was nog wel een dingetje. Natuurlijk waren er best wel wat AED’s, maar dan vooral in winkels en/of bedrijven. En daar heb je alleen wat aan tijdens openingstijden. Maar aangezien een acute hartstilstand op elk moment van de dag en op elke plaats kan optreden en hulp binnen zes minuten van levensbelang is, is een 24/7 dekkend netwerk heel belangrijk. Gelukkig is dit nu het geval. Vanuit het initiatievenfonds van de gemeente hebben we financiële middelen gekregen waardoor ondernemers hun AED van binnen naar een speciale kast buiten konden verplaatsen. Om tot een sluitende dekking te komen, hebben we zelfs in woonwijken zonder bedrijven bij een aantal particulieren een kast met AED aan hun buitenmuur mogen ophangen. Wij zijn ze daar uiteraard erg dankbaar voor!”

Toekomst

Doel bereikt, missie geslaagd… betekent dit dat de werkgroepleden vanaf nu dromend en ontspannen achterover kunnen leunen? Nou nee, dát beeld staat Krijn niet bepaald voor ogen. “Het is natuurlijk prachtig dat we een dekkend reanimatienetwerk van vrijwilligers en AED’s hebben. Maar het is de kunst om dit ook in de toekomst zo te houden. Vrijwilligers zijn tenslotte ook mensen die van baan kunnen veranderen, verhuizen, ziek worden et cetera waardoor ze niet meer beschikbaar zijn. Nee, de druk mag dan nu wat van de ketel zijn, maar we blijven enthousiast, alert, betrokken en waar nodig sturen we bij”.

 

Hartveilig Wonen Oud-Beijerland in cijfers:

  • 12 werkgroepleden;
  • 331 vrijwilligers die kunnen reanimeren;
  • 16 (24/7 beschikbare) AED’s;
  • 4 college- en 19 raadsleden die het project een warm hart toedragen

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren