Monumentale Mookhoekse linde in de race voor titel ‘Boom van het Jaar 2018’

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

MOOKHOEK – Zaterdag 24 maart heeft Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior de monumentale linde voor de gelijknamige Lindehoeve in Mookhoek officieel genomineerd voor de verkiezing van ‘De Boom van het Jaar 2018’. Een verkiezing die deel uitmaakt van ‘The European Tree of the Year’ verkiezingen.

De winnende ‘Boom van het Jaar’ wordt de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing in 2019. SBNL Natuurfonds heeft het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid krijgen. Bomen vertellen ons verhalen. Verhalen om gedeeld en steeds weer opnieuw verteld te worden. Door de plek waar ze staan, zijn bomen stille getuigen van menselijke emoties en verhalen ‘groot en klein.’ De verkiezing van de Europese Boom van het Jaar bestaat sinds 2011. Nederland is het 14e Europese land dat aan de verkiezing gaat meedoen. Vorig jaar won de eik Jósef uit Polen. Hij kreeg 17.597 stemmen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze eik de schuilplaats van een ondergedoken Joodse familie. De boom staat ook op het Poolse 100 zloty biljet en inspireert talloze bezoekers en kunstenaars. ‘De keuze voor de Mookhoekse linde was snel gemaakt. Want het is niet alleen een fraaie, circa 120 jaar oude, monumentale boom, er zitten ook meerdere verhalen ‘aan vast’. Wij denken dat we een goede kandidaat hebben om eerst op provinciaal en later landelijk niveau een kans te maken. En verder zijn wij heel blij dat Nederland dankzij het SBNL Natuurfonds eindelijk mee gaat doen met deze verkiezingen’, aldus Arie Pieters, coördinator van ‘Fraxinus Excelsior’.

Deskundige jury

De jury bestaat op dit moment nog uit vier personen, naar een vijfde jurylid wordt nog gezocht om straks voor een oneven aantal te zorgen. De huidige juryleden zijn: Gerbrand Bakker, auteur. Hij schreef onder meer de jeugdroman ‘Perenbomen bloeien wit’ en de literaire roman ‘Boven is het stil’ die tevens is verfilmd. In zijn boeken geeft Bakker een beeldende omschrijving van het landschap waarin het verhaal zich afspeelt. Beatrix Kleuver, tuinontwerper en interior decorator. Medeoprichter van het magazine Seasons en auteur van het boek Country Chic. Prof. dr. ir. Frits Mohren, hoogleraar bosecologie en bosbeheer aan de Wageningen University & Research (WUR). Hij is gespecialiseerd in de groei van bomen en bossen in relatie tot bodem en klimaat en Rentmeester Maaike Brasz schuift namens SBNL Natuurfonds aan bij de jury. Zij is verantwoordelijk voor dit project. Men kan alle relevante informatie vinden over de verkiezing van ‘De Boom van het Jaar’ op de website: https://www.sbnlnatuurfonds.nl/ De monumentale linde van Mookhoek heeft onder de titel: ‘De linde van Mookhoek’ inmiddels een eigen groep op facebook.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren