HOEKSCHE WAARD – In 2017 hebben meer mensen WIHW weten te vinden voor regelingen om hun inkomen aan te vullen. Zo is de deelname aan de Meedoenregeling voor kinderen met 21% gestegen en hebben 430 mensen gebruik gemaakt van de nieuwe regeling voor hoge zorgkosten.Dit staat in het jaarverslag en de jaarrekening 2017 van WIHW. Uit deze jaarstukken blijkt ook dat WIHW geen extra beroep hoeft te doen op de gemeentelijke middelen: WIHW heeft haar dienstverlening in 2017 gefinancierd binnen de kaders van haar begroting en reserves.
Vindbare inkomensondersteuning
Om inwoners van de Hoeksche Waard wat dichter bij huis te kunnen spreken, is WIHW vorig jaar aangesloten bij het wijkteam in Oud-Beijerland en gestart met een inloopspreekuur in Puttershoek. Begin dit jaar is er ook een inloop in Strijen bijgekomen. Dit past bij het voornemen van de organisatie om dichtbij de mensen te werken en draagt bij aan de vindbaarheid van haar inkomensondersteuning.
Stijging aantal bijstandsgerechtigden
Waar er op 1 januari 2017 nog 788 uitkeringen werden verstrekt, zijn dit er aan het einde van het jaar 862. Deze toename komt vooral door de 188 vluchtelingen die als statushouder naar de Hoeksche Waard zijn gekomen. Het deel van de Hoeksche Waarders dat rond moet komen van een bijstandsuitkering blijft net als eerdere jaren onder het landelijk gemiddelde. In de vijf WIHW gemeenten is 2,6% van de huishoudens afhankelijk van bijstand, tegenover 5,7% van alle Nederlanders.
Actieve bijstandsgerechtigden
Door een afstand tot de arbeidsmarkt profiteren bijstandsgerechtigden minder snel van een aantrekkende economie dan andere werklozen. De klantmanagers van WIHW en werkzoekenden zetten zich samen actief in voor terugkeer naar de arbeidsmarkt. Veel werkzoekenden hebben parttime werk of doen iets terug voor hun uitkering in de vorm van vrijwilligerswerk. Het aantal cliënten dat een ontheffing van de sollicitatieplicht heeft is inmiddels gedaald tot onder het landelijk gemiddelde.
Afname schulddienstverlening
Bij schulddienstverlening is in 2017 een afname van het aantal cliënten zichtbaar, met aan het einde van het jaar 308 actieve dossiers, waarvan 205 met een vorm van budgetbeheer. Wel is er een duidelijke toename in de complexiteit van schuldensituaties.
In 2017 heeft WIHW extra ingezet op het voorkomen van schulden. Hierover zijn afspraken gemaakt met de vijf gemeenten van de Hoeksche Waard, HW Wonen, Dienst Gezondheid & Jeugd, Humanitas en Welzijn Hoeksche Waard. De afspraken zijn vastgelegd in het convenant ‘Samen werken aan het voorkomen van schulden en huisuitzettingen in de Hoeksche Waard’. Dit convenant is in januari 2018 bekrachtigd.
Positief resultaat leerwerkbedrijf
De medewerkers van het leerwerkbedrijf hebben een positief resultaat behaald met een hogere omzet dan verwacht. Naast een stijging van het productiewerk dat aan WIHW wordt uitbesteed zijn er vorig jaar ook meer medewerkers via een detachering op locatie bij opdrachtgevers aan de slag gegaan.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.