5 x wist je dit al over de herindeling van de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
4 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Nu het wetsvoorstel over de Hoeksche Waard door de Tweede Kamer is aangenomen, is de kans groot dat de vijf gemeenten per 1 januari 2019 samengaan. Als voor de zomervakantie ook de Eerste Kamer haar fiat geeft, is de herindeling definitief.

Hier wat weetjes:

1. Hoe groot wordt de nieuwe gemeente Hoeksche Waard en hoeveel inwoners heeft het?

Als de huidige gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen worden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Hoeksche Waard heeft deze gemeente 85.700 inwoners en een oppervlakte van 324 km2.
 

2. Wat wordt de naam van de nieuwe gemeente?

In het wetsvoorstel is voorgesteld om de nieuwe gemeente de naam Hoeksche Waard te geven. Dit is een eeuwenoude naam voor het eiland. De naam Hoeksche Waard is een zogenaamd ‘sterk merk’. Het wordt al veel gebruikt naar buiten toe. Inwoners associëren zich ook met het eiland, met deze naam.

3. Komt er een nieuw gemeentehuis?

Er komt voor 1 januari 2019 geen nieuw gemeentehuis. Het huidige gemeentehuis van de gemeente Oud-Beijerland wordt straks het ‘publieke hart’. Op deze plek komen meerdere functies bij elkaar, het wordt een ontmoetingsplek. Het is de plek waaruit alle dienstverlening wordt georganiseerd. Denk hierbij aan snelbalies, vakbalies om vergunningen te regelen. Maar ook het telefoonteam en webcareteam zijn hier gevestigd. Ook is dit de plek waar de gemeenteraad vergadert. Daarnaast komen er vijf servicepunten verspreid over de Hoeksche Waard.

Het ‘bestuurlijk en ambtelijk hart’ komt in het huidige gemeentehuis van gemeente Binnenmaas. Vanuit deze locatie werkt het college, de griffie en de meeste ambtenaren. De nieuwe gemeenteraad neemt te zijner tijd een beslissing over de definitieve huisvesting.

Wat er met de overige gemeentehuizen gebeurt, wordt door de nieuwe gemeenteraad besloten.

We weten dat onze inwoners ook hechten aan persoonlijk contact. Dat blijft daarom altijd mogelijk bij de servicepunten die we instellen. Voor persoonlijk contact kunt u altijd naar een servicepunt bij u in de buurt gaan. Servicepunten zijn gevestigd in vijf tot zeven dorpen, dichtbij voorzieningen. Hier kunt u terecht voor al uw vragen over de dienstverlening van de gemeente. Denk hierbij aan informatie over vergunningen of het doen van klachten en meldingen. Voor een eventueel vervolg kan een specialist op afspraak bij u thuis komen of naar het servicepunt. Of u kunt een afspraak maken om naar Oud-Beijerland te komen.

4. Hoe ziet het bestuur van de nieuwe gemeente er uit? / Hoeveel raadsleden/ wethouders komen er in de nieuwe gemeente?

Het ligt verder voor de hand dat er eerst een waarnemend burgemeester wordt benoemd. Daar gaat de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland over. Daarna buigt de nieuwe gemeenteraad zich over het profiel voor de nieuwe burgemeester. Vervolgens kunnen kandidaten daarop solliciteren en wordt er een keuze gemaakt voor een kandidaat. Die wordt dan door de Koning benoemd.

5. Wanneer zijn de verkiezingen voor de gemeente Hoeksche Waard?

Op 21 november 2018 houden we in de Hoeksche Waard verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad.

 

 

Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren