Koninklijke Onderscheiding voor Meneer J. (Hans) Nieuwburg uit Oud-Beijerland

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read
Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld rechts samen met Meneer J. (Hans) Nieuwburg (67) en zijn vrouw.

‘s-Gravendeel – Met de uitreiking van een Koninklijke Onderscheiding aan meneer J. Nieuwburg kreeg de Oud-Beijerlandse ‘Lintjesregen’ op woensdag 2 mei 2018 een vervolg in buurgemeente Binnenmaas.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van zijn 30-jarig jubileum bij stichting Ecce-Homo in de zaal van de Gereformeerde Gemeente in Nederland in ’s-Gravendeel reikte burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld omstreeks 20.15 uur de versierselen behorend bij Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit aan de jubilaris.

Staat van dienst

Meneer J. (Hans) Nieuwburg (67) was tot aan zijn pensionering in 2017 behanger, verkoper en adviseur van beroep bij Vonk’s Behang in Rotterdam, maar stak niet alleen daar de spreekwoordelijke handen uit de mouwen. Zijn curriculum vitae schetst het beeld van een man die als vrijwilliger/voorzitter van christelijke stichting Ecce-Homo onder het motto: ‘wij kunnen niet de wereld veranderen, maar wel de wereld van een persoon’, veel heeft gedaan en betekend voor de allerarmsten in Roemenië.

Een overzicht van de activiteiten/vrijwilligerswerk van Hans Nieuwburg:

sinds 1988 zet hij zich met hart en ziel in voor de allerarmsten in het toen nog communistische Roemenië, onder meer door het smokkelen van bijbels, medicijnen en voedsel in (het hart van) een touringcar. Na de val van het communisme in 1989 zette hij dit werk voort en volgden er nog vele reizen. Eerst met een grote aanhanger, daarna met een vrachtwagen en weer later zelfs een periode twee keer per jaar met drie á vier vrachtwagens. Goed voor ruim 2.500 ton humanitaire goederen.

De eerste jaren werden de werkzaamheden gedaan als zelfstandige afdeling onder de paraplu van een andere organisatie. Vanwege de enorme groei werd besloten een eigen organisatie op te richten. Dit resulteerde in 1996 in het ontstaan van Organizatia Crestina Ecce-Homo Nederland. Ecce-Homo betekent ‘Zie de mens’.
De christelijke georiënteerde organisatie ondersteunt activiteiten op het gebied van sociale hulpverlening, voedselvoorziening en onderwijs aan de allerarmsten in Roemenië. Het is overigens wel de bedoeling dat de mensen op korte of langere termijn voor zichzelf kunnen zorgen.

Ecce-Homo, waarvan Hans Nieuwburg voorzitter is, werkt sinds een jaar of tien samen met stichting Elpis (Hoop) in Roemenië.

Nieuwburg startte zijn missie in 1988 met een bus vol bijbels, kleding en knuffels, maar schafte ongeveer vijfentwintig jaar geleden een eigen vrachtwagen aan en organiseerde hulptransporten. Hij verzamelde/sorteerde ook materialen zoals kleding, plafonds, verlichting, tilliften, rolstoelen en schoolmeubilair. Jarenlang bracht Hans Nieuwburg drie á vier keer per jaar een bezoek aan Roemenië.

Daarnaast is hij in het voormalige Oostblokland ook actief bij projecten, zoals recent het opknappen van een ontmoetingsruimte van Elpis.

Kortom: meneer Nieuwburg heeft zich geruime tijd voor de samenleving ingespannen en anderen gestimuleerd. Vanwege de aard, duur, uitstraling en betekenis van zijn activiteiten hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

 


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.






Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren