HOEKSCHE WAARD – De Nationale Herdenking op vrijdag 4 mei vindt in de Hoeksche Waard uiteraard ook plaats.
Hieronder een overzicht van de Dodenherdenking in de Hoeksche Waard:
BINNENMAAS
De Nationale Herdenking op vrijdag 4 mei vindt in Binnenmaas plaats in ’s-Gravendeel en Heinenoord.
‘s-Gravendeel
Burgemeester A.J. Borgdorff spreekt in de Nederlands Hervormde Kerk in ’s-Gravendeel, waar om 19.00 uur een bijeenkomst begint. Rond 19.45 uur start vanuit de kerk de Stille Tocht naar de oude begraafplaats aan de Kerkstraat. Daar wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen, waarna de kranslegging bij de oorlogsmonumenten plaatsvindt. Leerlingen van basisscholen De Schelf en De Bouwsteen werken mee aan het programma.
Heinenoord
Vrijdag 4 mei organiseert Oranjevereniging ‘Nederland en Oranje’ een herdenkingsplechtigheid bij het monument ‘Moeder’ aan de secundaire weg N217. Om 18.45 uur verzamelen belangstellenden zich in multifunctioneel gebouw De Tienvoet. Om 19.25 uur vertrekt de stoet. De stille tocht gaat via de Dorpsstraat en de Oud-Heinenoordseweg naar het monument ‘Moeder’. De voorzitter van Oranjevereniging ‘Nederland en Oranje’ en wethouder H.C.J. van Etten houden vervolgens een toespraak. Na het spelen van “The Last Post” zal 2 minuten stilte in acht worden genomen gevolgd door het hijsen van de vlag, het zingen van het Wilhelmus en de kranslegging. Na afloop lopen belangstellenden gezamenlijk terug naar multifunctioneel gebouw De Tienvoet waar de gelegenheid is om een kopje koffie/thee te nuttigen. Op www.nederlandenoranje.nl is het gehele programma terug te vinden.
Vlaggen
Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang hangt de Nederlandse vlag halfstok en zonder wimpel op het gemeentehuis en alle kerktorens in gemeente Binnenmaas. Om 20.00 uur worden op de herdenkingsplaatsen en in de naaste omgeving twee minuten stilte in acht genomen. De kerkklokken zullen om 20.00 uur dan ook niet luiden.
Cromstrijen
Herdenkingsbijeenkomsten in Cromstrijen
In Cromstrijen vinden zowel in Numansdorp als in Klaaswaal herdenkingsbijeenkomsten plaats op vrijdag 4 mei.
Numansdorp
De gemeente Cromstrijen organiseert de herdenking op de algemene begraafplaats aan de Hallinxweg in Numansdorp. De plechtigheid vindt plaats tussen 19.40 uur en 20.20 uur. U bent van harte welkom. Wij verwachten u uiterlijk om 19.40 uur bij de aula op de begraafplaats. Na afloop van de herdenking nodigen wij u uit om een kopje koffie of thee te drinken in de aula.
Twee veteranen leggen de krans bij het herdenkingsmonument voor degenen die zijn omgekomen in het buitenland in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Sinds 2007 betaalt de gemeente de krans voor dit monument als eerbetoon aan de oud-Indiëstrijders die indertijd vanuit Klaaswaal en Numansdorp zijn uitgezonden. Kinderen van De Dubbeldekker leggen een krans bij de twee kindgraven. Namens het gemeentebestuur is burgemeester Jan Luteijn bij de herdenking aanwezig en legt hij een krans bij de militaire oorlogsgraven.
Klaaswaal
Oranjevereniging Klaaswaal organiseert dit jaar een herdenkingsbijeenkomst met een stille tocht. De plechtigheid begint om 19.00 uur op de begraafplaats bij het graf van oud verzetsstrijder de heer Pot. Daar dragen leerlingen van basisschool de Vliet een gedicht voor. Om 19.15 uur start de stille tocht vanaf de begraafplaats naar het oorlogsmonument op het Oranjeplein in Klaaswaal. Daar komt de tocht om 19.40 uur aan en gaat de plechtigheid verder. Namens het gemeentebestuur is wethouder Bas Boelhouwers bij de herdenking aanwezig en legt hij een krans bij het monument.
KORENDIJK
Het gemeentebestuur van Korendijk organiseert in verband met de dodenherdenking op vrijdag 4 mei 2018, in samenwerking met Scouting Suanablake en Chr. Muziekvereniging Crescendo, een stille tocht naar het herinneringsmonument aan de Voorstraat te Piershil.
Programma
19.30 uur: Verzamelen bij het gemeentehuis, Voorstraat 31 te Piershil.
19.35 uur: Vertrek naar het herinneringsmonument aan de Voorstraat.
Koperkwartet Chr. Muziekvereniging Crescendo.
19.40 uur: Scholieren van de basisscholen uit Piershil lezen gedichten voor:
- Edwin van Gameren, obs ’t Kraaienest
- Mell Brussen en Sanne Klein, cbs ‘De Wegwijzer’
- Anna Melissant, cbs ‘De Wegwijzer’
- Petra van Dop, obs ‘t Kraaienest
19.45 uur: Toespraak burgemeester drs. S. Stoop.
Burgemeester Stoop sluit zijn toespraak af met het noemen van de namen van hen die een offer voor het vaderland hebben gebracht en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen als militair, in het georganiseerde verzet, in een concentratiekamp of als burgerslachtoffer.
Koperkwartet Chr. Muziekvereniging Crescendo.
19.58 uur: The Last Post.
20.00 uur: Twee minuten stilte.
20.02 uur: Samenzang ‘Wilhelmus’.
Burgemeester Stoop en zijn echtgenote leggen een krans bij het monument.
Daarna is er gelegenheid voor de aanwezigen om bloemen te leggen bij het monument.
Einde plechtigheid / Gelegenheid voor een kopje koffie in het gemeentehuis.
OUD-BEIJERLAND
18.15–18.45uur Oecumenischedienstvaninkeer en gebed
In deze korte dienst van inkeer en gebed gedenken wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en iedereen die in de jaren na de oorlog – tot op de dag van vandaag – ten onder gingen aan geweld.
De dienst is voorbereid door leden van de Vrijzinnigen Nederland Hoeksche Waard, Protestantse Gemeente Oud- Beijerland, Rooms Katholieke Kerk. De meditatie wordt verzorgd door ds. Gertjan Robbemond; muzikale leiding: René Strijder.
Locatie: De kerk aan de Beneden Molendijk 35 van de Vrijzinnigen Nederland Hoeksche Waard
v.a. 18.50 uur Herdenkingsbijeenkomst, kransleg- ging en boomplanting bij het Joodsgedenktekenm.m.v. het Seniorenorkest o.l.v. dirigent Bram Fortuin. 18.50 uur Muziek van het ensemble van het Seniorenorkest Hoeksche Waard
19.00 uur
– Welkom door Oranjevereniging Prinses Juliana – Hatikwa (lied van de Hoop, Israëlisch volkslied)
Nederlandsevertaling:
Zolang diep in het hart de Joodse ziel nog leeft en een oog naar het Oosten uitkijkt naar Zion, is onze hoop nog niet vervlogen, de hoop van tweeduizend jaar, om als een vrij volk in ons land te leven: het land van Zion en Jeruzalem
– Gedicht voorgedragen door leerlingen van een basisschool
– Herdenking van de slachtoffers met de gebeden Jizkor en Kaddish door chazzan Bram Lagendijk van de Liberaal Joodse Gemeente te Rotterdam
– 1 Minuut stilte
– Kranslegging door o.a. het gemeentebestuur en diverse instanties onder begeleiding Anita den Boer – hobo(instrumentaal kaddish tijdens de kranslegging) – Boomplanting
– Afsluiting door Oranjevereniging Prinses Juliana – 6e couplet van het Wilhelmus (Mijn schild ende betrouwen)
Het gedenkteken is door leerlingen van diverse basisscholen geadopteerd.
Locatie: Havendam
STRIJEN
Vrijdagavond 4 mei aanstaande wordt in Strijen aandacht besteed aan de Nationale Dodenherdenking met onder meer een stille tocht. De stoet vertrekt om 19.30 uur vanaf het gemeentehuis aan het Waleplein.
Onder aanvoering van tamboers van Boing gaat het richting de oorlogsmonumenten bij de Lambertuskerk en daarna naar het Joods monument. De route van de stille tocht is als volgt: start bij gemeentehuis, Waleweg- je, Nieuwstraat, Leeuwerikstraat, Kerkstaat links.
Bij aankomst van de stoet bij de oorlogsmo- numenten speelt muziekvereniging TAVENU koraalmuziek. Om 19.58 uur klinkt dan de Last Post waarna het vervolgens twee minu-ten stil is. Hierna volgt het Wilhelmus, worden er gedichten voorgelezen door leerlingen van De Meerwaarde en vinden er kransleggingen plaats.
Daarna verplaatst de herdenking zich naar het Joods monument waar kinderen van De Parel de namen van slachtoffers voorlezen en een kranslegging voor hun rekening nemen.
Het gemeentebestuur nodigt iedereen uit deel te nemen aan de dodenherdenking en stelt een bloemenhulde bij de monumenten zeer op prijs.
Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.