Hoe vaak sta je nou in een koeienstal? Hemelvaartsdag is de 6e editie van Tour Langs de Boer

Redactie Hoeksch Nieuws
5 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei a.s., organiseren agrarische ondernemers in de Hoeksche Waard voor de zesde keer hun succesvolle “Tour langs de Boer”. Zeker met mooi weer is deze dag hét educatieve familie-uitje van de Hoeksche Waard. “Tour langs de boer” is ontstaan door een gezamenlijk initiatief van agrarische ondernemers in deze regio, die daarmee een brug willen slaan tussen de agrarische sector en de consument.

Interessante dag

Alle bedrijven zijn druk bezig met de voorbereidingen. Ze maken er weer een leuke en interessante dag van, waarop de agrarische sector volop in positieve aandacht staat. Een ruim aanbod van de agrarische sectoren die in de Hoeksche Waard te vinden zijn, openen tussen 10.00 en 16.00 uur tijdens “Tour langs de Boer” de stallen, kassen, schuren en de boomgaard. Dit om het publiek en vooral kinderen te laten zien waar ons voedsel met zoveel zorg en aandacht geproduceerd wordt.

Op elk bedrijf is een speciale activiteit voor de kinderen, zoals: appelsap persen, aardbeiplantjes poten, graan malen, krulfriet snijden en bakken, fruitspiesjes maken, speurtocht door de kas, oudhollandse spelen o.a. steltlopen, koetje melken en ketelpakhangen. Daarnaast zullen er rondleidingen en demonstraties zijn om het hele proces van het agrarische bedrijf te tonen en toe te lichten. Dat betekent uitleg over duurzame landbouw en akkerrandenbeheer en uiteraard proeverijen van regionale producten. Overal zijn heerlijke verse producten bij de boerderijen te koop. De bezoekers zullen versteld staan van het grote aantal producten dat in de Hoeksche Waard met zoveel passie en trots geproduceerd wordt.

“Treinverbinding”

Er is een ‘treinverbinding’ voor de kinderen tussen Van Herk Fruit en akkerbouwbedrijf Van den Hoek en de parkeerplaats aan de Westdijk. Bij melkveebedrijf Commijs in Maasdam kan het publiek Hoeksch hoeve ijs proeven dat gemaakt is van de melk van deze koeien. Hier kan men ook boerengolf spelen. Ook rijdt er een huifkar van Westhoekschapen via de molen Windlust in Westmaas naar de melkstal van Westhoekschapen aan de Munnikendijk, waar de kinderen pony kunnen rijden en mee kunnen doen aan de schapenquiz.

Bij Boerderij De Kikkershoek is een uitgebreide markt met veel kramen met onder andere bloemstukken, Moederdag cadeaus, bloemschikken op perenhout en informatie over de fruitplukdagen en promotie van de Hoeksche Waard. Ook zullen hier tientallen oldtimer tractoren van de Oldtimer Vereniging Hoeksche Waard opgesteld staan. Om 13.00 uur vertrekken ze voor een rondrit langs Museum Hoeksche Waard in Heinenoord, dan richting Puttershoek waar ze een kwartiertje stoppen op het Zomerplein bij ‘t Huys te Hoecke (13.45 uur). Via het dorp Mijnsheerenland rijden ze daarna terug naar Boerderij de Kikkershoek (14.30 uur).

Museum en molens

Museum Hoeksche Waard laat de verbinding tussen het heden en verleden zien op de museumboerderij Oost-Leeuwenstein in Heinenoord. Hier zijn gratis rondleidingen, Oudhollandse spelen, steltlopen, hoefijzer werpen, spijkers slaan en archeologische opgravingen voor de kinderen, enz. Vier molens in de gemeente Binnenmaas tonen de bezoekers dat hun werk nauw verweven is met de agrarische sector in de Hoeksche Waard. Het zijn: Windlust in Westmaas, de Oostmolen in Mijnsheerenland, de Poldersche Molen in Maasdam (Sint Anthoniepolder) en De Lelie in Puttershoek

Met klem adviseert de organisatie de bezoekers om op de fiets te komen om parkeerproblemen te voorkomen. Bovendien kunt u met de fiets vaak tot aan het erf rijden. Komt u met de auto, dan moet er ook veel gelopen worden. Parkeer NIET aan twee kanten van de weg in verband met hulpdiensten die er altijd door moeten kunnen. Neem contant geld mee, u kunt lang niet overal pinnen. Maak er een gezellig dagje uit voor het hele gezin van en kom op de fiets.

Ook dit jaar staat de Fietsroute als audioroute “Tour langs de boer“ op de app van Izi.travel; deze is gratis te downloaden. Of scan de QR-code en u heeft de route. Meer informatie en ook de QR-code van de fietsroute is te vinden op de Facebookpagina van “Tour langs de Boer”. Aan alle basisscholen in de Hoeksche Waard is digitaal de ‘Tourkaart’ verstuurd. Voor de kinderen die via school de Tourkaart niet hebben ontvangen: op alle bedrijven zijn in de ochtend Tourkaarten aanwezig. Download hier de Tourkaart van de route van Toer langs de Boer.

Of stuur een e-mail aan [email protected] met vermelding van: Tourkaart.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren