Eerste zieke iepen gesignaleerd in de Hoeksche Waard

Redactie Hoeksch Nieuws
3 Min Read

HOEKSCHE WAARD – Hoewel niet zo extreem als tijdens dezelfde periode vorig jaar, toen de iepziekte behoorlijk toesloeg in de regio Hoeksche Waard, lijkt deze besmettelijke boomziekte ook dit jaar weer slachtoffers te maken onder de oude(re) Hollandse iepen. De afgelopen weken ontdekte de regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior meerdere zieke bomen.

Aangezien er nog maar slechts twee personen betrokken zijn bij het onderzoek naar de zieke iepen langs dijken, wegen en bij particulieren, kon de bomenwerkgroep dit jaar alleen het oostelijke deel van de regio onderzoeken. Ondermeer langs de Oud-Bonaventurasedijk, bij de Westdijk en langs de N217 werden zieke, of reeds bijna dode bomen gevonden. Komende week worden de gegevens gebundeld en doorgegeven aan de desbetreffende beheerders. (Het gaat in alle gevallen om bomen die vallen onder de Provincie Zuid-Holland, het waterschap en Rijkswaterstaat.) Ook bij twee particulieren (in Puttershoek en ‘s-Gravendeel) werden zieke iepen aangetroffen. De ziekte is dodelijk voor de iepen, dus alle zieke bomen die nu gevonden zijn, zijn helaas afgeschreven. Aangezien één van de betrokken vrijwilligers er na dit jaar ook een punt achter gaat zetten, zal de nieuwe gemeente Hoeksche Waard dit onderzoek in 2019 moeten oppakken of coördineren. Iets wat tot voor pakweg tien jaar geleden ook nog een gebruikelijke taak was voor de overheid. (In 2017 haakten al twee ‘iepenwacht-vrijwilligers’ af en een derde overleed helaas in dat jaar.)

Snelle kap dode bomen noodzaak

De iepenziekte is een uiterst besmettelijke ziekte, die vooral oudere iepen aan kan tasten. Jongere bomen (tussen de 10-25 jaar) zijn namelijk vaak resistente kweekvormen. De iepenziekte wordt veroorzaakt door een schimmel (Ophiostoma ulmi). Deze schimmel wordt overgebracht door de iepenspintkever. Als de boom eenmaal besmet is kan deze binnen enkele weken grotendeels verkleuren. Eerst worden de bladeren geel en daarna kan in twee weken tijd bijna de gehele kroon bruin zijn. Om besmetting van andere iepen te voorkomen is het zaak om zo snel mogelijk zieke bomen te verwijderen. Wie in deze tijd dus een iep ziet staan die grotendeels gele of bruine bladeren heeft, of die al helemaal kaal is, kan dit het beste meteen doorgeven aan de gemeente waarin hij/zij woont, of aan het waterschap, als het boom op een dijk betreft. Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior hoopt dat de nu ontdekte zieke iepen snel worden verwijderd en dat er volgend jaar resistente rassen worden terug geplant.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.







Deel dit artikel
De redactie van Hoeksch Nieuws verzorgt dagelijks het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard.
error: Deze inhoud is beveiligd tegen kopiëren